Ethias wil First-pagina nog dit jaar omdraaien

©Photo News

De verzekeraar is de biedingen op zijn omstreden First-rekeningen aan het analyseren.

Ethias zette afgelopen zomer het overgebleven deel van zijn omstreden First-portefeuille in de etalage. Met een gegarandeerde rente van 3 procent was Ethias' First A-spaarrekening jarenlang een groot succes, maar in het huidige lagerenteklimaat zijn die producten een duur blok aan het been geworden voor de verzekeraar. 

200
De resterende First-portefeuille van Ethias heeft een omvang van ongeveer 200 miljoen euro.

Het is voor dat pakket dat de biedperiode begin deze maand werd afgerond. Serge Jacobs, de woordvoerder van Ethias, bevestigde woensdag dat de verzekeraar de verschillende biedingen die zijn binnengekomen aan het bestuderen is. 'We hebben nog geen definitieve keuze gemaakt', zegt Jacobs nog. 'Er is ook geen specifieke timing waarin we alles willen hebben afgerond.'

In de wandelgangen valt wel te horen dat het wel degelijk de bedoeling is dat Ethias de First-pagina nog dit jaar omdraait. 

Aandeelhoudersstructuur 

Ondertussen is Ethias ook zijn aandeelhoudersstructuur verder aan het stroomlijnen. Afgelopen lente werd daarover nog een grote politieke deal bereikt.

Sinds Ethias in 2008 met overheidsgeld werd gered, hebben de federale, Vlaamse en Waalse overheid elk een kwart en één aandeel Ethias in handen via de tussenholding Vitrufin. Het resterende kwart min drie aandelen is eigendom van Ethias Gemeen Recht. Dat is het historische investeringsvehikel boven Ethias waar steden en gemeenten en andere lokale besturen zich bij hebben aangesloten. Ethias Gemeen Recht oefent ook nog verzekeringsactiviteiten uit. Het beheert de verzekeringsportefeuille 'Arbeidsongevallen voor de overheidssector'. 

©Mediafin

In de politieke deal van eerder dit jaar werd overeengekomen dat de tussenholding Vitrufin tegen 2019 verdwijnt en dat Ethias Gemeen Recht een 'zuivere aandeelhouder' wordt. 

Die laatste stap is nu gezet. De raad van bestuur van Ethias Gemeen Recht heeft woensdag beslist dat de verzekeringsactiviteiten worden overgeheveld naar de eigenlijke verzekeraar, Ethias. Hoeveel Ethias Gemeen Recht daar precies voor ontvangt, werd woensdag nog niet bekendgemaakt. De portefeuille 'Arbeidsongevallen voor de overheidssector' was vorig jaar goed voor een incasso van 130 miljoen euro. 

Tegelijk wordt Ethias Gemeen Recht ook een coöperatieve vennootschap, EthiasCo, waarin de bestaande leden deelbewijzen hebben. De algemene aandeelhoudershoudersvergadering van Ethias en de Nationale Bank moeten de hele operatie wel nog goedkeuren. Het is de bedoeling dat ook dat luik tegen het einde van het jaar is afgerond.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud