Familie Colruyt stapt in microkredieten

Een motorherstelplaats op Oost-Timor die draait met een microkrediet van een lokale speler, met steun van het Belgische Incofin. ©Bob Ameloot

Incofin, de Belgische specialist in microkredieten, kan voor een van zijn fondsen rekenen op de steun van Korys, het investeringsvehikel van de familie Colruyt. Ook de Franse verzekeringsreus AXA komt aan boord.

De naam is niet echt bekend in België. Nochtans is het Vlaamse Incofin, dat dit jaar een kwart eeuw bestaat, in die tijd uitgegroeid tot een van de grootste spelers ter wereld voor microfinanciering. Dat is het verlenen van krediet aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden die geen kansen krijgen in het commerciële circuit.

In het privésegment van die markt staat Incofin wereldwijd ongeveer op de zevende plaats, schat CEO Loïc De Cannière. De top wordt uitgemaakt door drie Zwitserse spelers, waaronder BlueOrchard, dat werd opgericht door een Belg. Zoals gebruikelijk in de sector investeert Incofin zo goed als niet rechtstreeks in kleine ondernemingen in de derde wereld. Het werkt via lokale microfinancieringsinstellingen.

Door 49 dergelijke instellingen in 27 landen mee te financieren met een portefeuille van 60 miljoen euro, bereikte de coöperatieve vennootschap Incofin eind vorig jaar 3,4 miljoen micro-ondernemers. De totale impact is echter een heel stuk groter omdat via het afzonderlijke Incofin Investment Management nog eens negen andere fondsen worden beheerd of geadviseerd. Alles bij elkaar is dat goed voor ruim 700 miljoen euro.

Eén van die andere fondsen is het in 2015 opgestarte Agrif dat zich focust op landbouwprojecten. Agrif heeft op weg naar een omvang van 160 miljoen dollar onlangs een nieuwe kapitaalronde van 27 miljoen dollar afgesloten. Dat geld komt van vijf spelers. De grootste bijdrage is van AXA, een nieuwe partij onder de Incofin-financiers. Volgens De Cannière gaat het niet om beleggingen van AXA-klanten maar van eigen kapitaal van de verzekeraar.

Sociaal rendement

Ook Korys participeert mee als nieuwkomer. Korys is het investeringsvehikel van de familie Colruyt. Hun instap is niet verwonderlijk. De Colruyts staan, naast hun betrokkenheid bij de distributiegroep Colruyt, bekend om hun impactinvesteringen, waarbij niet alleen financieel maar ook sociaal rendement van tel is.

De drie andere spelers zijn de Boerenbond, het KBC Pensioenfonds en het Duitse Invest in Visions. Wie hoeveel van de 27 miljoen op tafel legt is niet bekend. Later dit jaar volgt nog een laatste kapitaalronde bij Agrif. De Cannière hoopt dan nog enkele grote namen te kunnen optekenen.

In het begin boekten we goede resultaten, maar daarna kenden we moeilijkheden. Daar hebben we uit geleerd.
Frans Verheeke
Voorzitter Incofin

Het coöperatieve Incofin heeft intussen een goed jaar achter de rug. Het haalde in 2016 7 miljoen euro nieuw kapitaal op en sloot het jaar af met een nettowinst van 1,9 miljoen. Een jaar eerder was dat nog maar 1,1 miljoen. De sprong is toe te schrijven aan de meerwaarde op de verkoop van een belang in een Boliviaanse financiële instelling.

Ondanks de fors gestegen winst houdt Incofin het dividend voor zijn coöperanten stabiel op 2,5 procent. Dat staat in contrast met de Belgische sectorgenoot Alterfin die zijn dividend onlangs voor het eerst diende te schrappen wegens een nieuwe financiële tegenvaller.

Voorzitter en oprichter Frans Verheeke van Incofin. ©Christophe Vander Eecken

Incofin-oprichter en -voorzitter Frans Verheeke, ook bekend als de sterke man achter de Gentse spaarbank VDK, wil zich niet uitlaten over Alterfin. Hij wijst wel op het voorzichtige beleid dat Incofin al jaren voert. ‘In het begin boekten we goede resultaten, maar daarna kenden we moeilijkheden. Daar hebben we uit geleerd. We diversifiëren veel, naar landen en ondernemingen, waardoor onze risico’s sterk gespreid zijn, en volgen alle projecten goed op. Bovendien bouwen we financiële buffers op voor moeilijkheden die je in de derde wereld altijd hebt. Daarom keren we niet alle winst uit.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud