Franse trackerreus ontdekt Belgische knowhow

©Bloomberg

ETF's en trackers, zeg maar beursgenoteerde fondsen die een bepaalde index volgen, worden doorgaans ontwikkeld door de grote jongens in de financiële sector. Maar voor zijn nieuwste tracker doet de Franse reus Lyxor opvallend een beroep op de diensten van de kleine Belgische indexontwikkelaar Finvex.

Het Brusselse Finvex, opgericht door de twee voormalige City-bankiers Benedict Peeters en Joakim Darras, bedenkt al vijf jaar zogenaamde 'slimme beursindexen'. Dat zijn graadmeters die in tegenstelling tot de traditionele indexen niet alleen de marktkapitalisatie als selectienorm hanteren. Finvex laat ook een financiële-risicoanalyse los op de geselecteerde aandelen en gaat ook na hoe volatiel een index is in extreme economische omstandigheden. 

Klinkt behoorlijk theoretisch, maar een voorbeeld kan duidelijk maken dat zo'n slimme aanpak loont. Toen in 2008 de financiële crisis losbarstte kreeg de Brusselse Bel20 het nog veel harder te verduren dan zijn Europese collega's omdat de bankgroepen Fortis, Dexia en KBC wat marktkapitalisatie betreft de hoofdmoot uitmaakten van de index. Als marktkapitalisatie toen niet het belangrijkste criterium was bij de samenstelling van de index, had de Bel20 het wellicht minder schade geleden.

Dat is ook de Franse producent van trackers Lyxor, een dochter van bankgroep Société Générale, niet ontgaan. Lyxor lanceerde zopas een nieuwe ETF - een beursgenoteerd schaduwfonds - die een duurzame index volgt die werd ontwikkeld door Finvex. Het is de eerste keer dat er een ETF in de markt wordt gezet die op een Belgische tekentafel werd ontworpen.

Duurzaamheid

De nieuwe ETF die Lyxor op de markt heeft gebracht en die ook op de Euronext-beurzen noteert, is gekoppeld aan de Europese duurzaamheidsindex die Finvex iets meer dan drie jaar geleden heeft ontwikkeld. De index, voluit de Finvex Sustainability Low Volatily Europe, baseert zich op zijn beurt op een Europese duurzaamheidskorf van 120 aandelen die door Dow Jones werd ontwikkeld.

'Die index pikt er de bedrijven uit die in hun sector het beste beantwoorden aan bepaalde criteria rond duurzaam ondernemen', zegt Benedict Peeters van Finvex. 'Maar terwijl Dow Jones enkel naar de marktkapitalisatie kijkt, gaan wij ook na welke risico's er aan die individuele aandelen kleven. Hoe wapenen bedrijven zich tegen onvoorziene omstandigheden? Hoe gevoelig zijn ze voor de stemmingswisselingen van de markt? Door op die manier het kaf van het koren te scheiden komen we aan een selectie van vijftig à zestig aandelen die we elke maand weer onder de loep nemen.'

Die manier van werken werpt zijn vruchten af. De voorbije drie jaar was de duurzaamheidskorf van Finvex goed voor een jaarlijks rendement van 11 procent. Voor de gelijkaardige, maar risicovollere duurzame index van Dow Jones lag dat rendement op 9 procent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud