Frère stapt in Duitse melkrobotten

GEA maakt onder andere hoogtechnologische melkcarrousels. ©GEA

GBL, de holding rond Albert Frère, stapt in een Duitse fabrikant van uitrusting voor melkerijen, brouwerijen en andere voedingsbedrijven.

GBL , dat op de Brusselse beurs noteert, bouwde de afgelopen maanden een belang van iets meer dan 3 procent op in GEA . Bij het grote publiek is GEA, wellicht geen al te bekende naam. Toch komt u meer in aanraking met het bedrijf dan u wel zou denken.

Oploskoffie en bloedafnames

De onderneming, die op de beurs van Frankfurt noteert, geldt namelijk als een van de grootste leveranciers van productie-installaties en koel- en verpakkingssystemen voor de voedingsindustrie. De groep heeft wereldwijd ruilm 17.000 werknemers en heeft drie vestigingen in België.

GEA bouwt onder andere brouwinstallaties en ontwikkelt ook afvulsystemen voor frisdrankproducenten. Als u een oploskoffie drinkt is de kans een op de drie dat die via een productielijn van GEA is gepasseerd.

Als u een oploskoffie drinkt, is de kans een op drie dat die door een machine van GEA is gepasseerd.

Ook in de zuivelindustrie is GEA een naam als een klok. Volgens het bedrijf wordt wereldwijd ongeveer een kwart van de melk via GEA-machines verwerkt. GEA heeft zelfs roterende melkrobotten in zijn gamma. Al heeft de groep ook andere toepassingen buiten de voedingsindustrie, zoals industriële koelsystemen, scheepvaarttechnologie en zelfs materiaal voor bloedafnames.

Alle vakjes aangevinkt

De timing van Frères nieuwe investering is wel opmerkelijk. GEA kon jarenlang profiteren van een sterk stijgende vraag in de zuivelindustrie. Maar nu de zuivelprijzen dalen, staat ook de omzet onder druk. Vorig jaar slonk GEA's omzet met 2,3 procent, terwijl de bedrijfswinst voor afschrijvingen met bijna 9 procent daalde. Ook voor dit jaar toont GEA zich nog niet optimistisch in zijn vooruitzichten.

Voor ons beantwoordt GEA aan alle criteria van wat we zoeken in een onderneming.
Hans D'Haese
Woordvoerder GBL

Die zwakke prognoses en de soms onduidelijke communicatie van het management hierover maakten dat de koers van GEA vandaag dik een vijfde onder het niveau van 12 maanden geleden staat. Maar dat bleek net een uitgelezen kans voor GBL om in te stappen.

'Voor ons beantwoordt GEA aan alle criteria van wat we zoeken in een onderneming,' zegt Hans D'Haese, de woordvoerder van GBL. 'Het klopt dat de omzet nu is teruggevallen, maar wij kijken door die cycli heen en zien toch nog veel potentieel. GEA is wereldleider in zijn sector, maar met een marktaandeel van 6 procent zijn er nog veel kansen om te groeien. Bovendien heeft het bedrijf, dat ook een stabiele dividendbetaler is, een sterke balans die dergelijke groei mogelijk maakt.'

Investeringsmodus

GBL heeft zich de afgelopen maanden al van zijn actiefste kant getoond. De groep nam een belang in het Britse luxemerk Burberry, stapte in Bobbejaanland-eigenaar Parques Reunidos en nam ook deel aan de kapitaalverhoging bij luierfabrikant Ontex. Gérard Lamarche, de co-CEO van GBL, had eerder deze week tijdens een conference call nog laten uitschijnen dat de holding nog volop naar nieuwe investeringskansen aan het kijken was. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud