'Geen geld weg', verzekert cryptobeurs

©ANP XTRA

Kraken, één van de grootste marktplaatsen voor digitale cryptomunten zoals bitcoin, ligt al anderhalve dag plat. 'Er is geen geld verdwenen', verzekert het platform.

Kraken ging rond zes uur donderdagochtend Belgische tijd offline voor een onderhoud. Dat zou normaal gezien slechts enkele uren in beslag nemen.

‘We zijn nog steeds bezig om de problemen op te lossen die we hebben vastgesteld en ons team werkt de klok rond om een soepele upgrade te garanderen’, stond acht uur geleden te lezen in een statusupdate op de website van Kraken. Na een lange stilte volgde vanavond dan een nieuwe update: het bedrijf zegt te werken aan een hardnekkige bug (fout) die niet eerder kon ontdekt worden.

Het is niet duidelijk wanneer de site weer online komt. Maar een groot aantal orders zullen wel worden geannuleerd en uitbetalingen worden tijdelijk opgeschort. De boodschap sluit wel af met de geruststellende zin 'Alle fondsen blijven verzekerd.' Niemand zou met andere woorden zijn geld kwijt zijn.

Veel klanten toonden zich de voorbije uren bezorgd over een mogelijke hack of diefstal van crypto-portemonnees. Criminele hackers proberen met man en macht om platformen zoals Kraken binnen te dringen om de wachtwoorden van gebruikers te achterhalen en met hun digitaal geld aan de haal te gaan.

Ene Victor M. kreeg op Twitter ruim 300 likes met een tweet waarin hij schrijft: Ik ben serieus van plan om Kraken aan te klagen. Wie is er ook geïnteresseerd?’

In 2014 moest de marktplaats Mt. Gox het faillissement aanvragen na het verlies van honderdduizenden bitcoins van zijn klanten.

Een ander probleem is dat de websites bezwijken onder de enorme belangstelling voor cryptomunten. Coinbase, een andere populaire site, kampte de afgelopen paar maanden al meermaals met crashes of vertragingen. Dat kan voor beleggers vervelend uitpakken in tijden van grote koersschommelingen, omdat het dan onmogelijk is om snel te kopen of te verkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content