Geert Noels en management nemen volledige controle over Econopolis

Geert Noels en het management verwerven de volledige controle over Econopolis.

Oprichter Geert Noels en het management verwerven de volledige controle over de Antwerpse vermogensbeheerder na de exit van grootaandeelhouders Urbain Vandeurzen en Mark Leysen.

Dat meldt VMF Invest, het investeringsvehikel van de familie Vandeurzen, vrijdag in een persbericht. Afgelopen zomer was al duidelijk geworden dat er zich een wissel van de wacht aandiende in het aandeelhouderschap van Econopolis, de vermogensbeheerder rond de econoom Geert Noels. 

De families van Mark Leysen, de sterke man achter de verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits, en van ondernemer Urbain Vandeurzen (ex-LMS) besloten uit het kapitaal te stappen. De twee, die respectievelijk tien en vier jaar aandeelhouder waren, hadden samen 45 procent in handen van de vermogensbeheerder.  

Dat pakket komt nu in handen van Noels en de leden van het management van Econopolis. De financieeltoezichthouder FSMA moet wel nog zijn definitieve fiat geven voor de deal. Voor hoeveel de aandelen van eigenaar zijn gewisseld, werd niet bekendgemaakt. Geert Noels zelf wenste niet te reageren op de communicatie van VMF Invest. 

Discussies

Aan de basis van de managementwissel lag een discussie over de toekomst van Econopolis. Nu vemogensbeheerders steeds zwaarder moeten investeren om de strengere regelgeving voor de branche na te kunnen leven, stuurden Leysen en Vandeurzen aan op een verdere schaalvergroting. Iets wat Noels - die in zijn recente boek 'Gigantisme' net kritiek gaf op overmatige schaalvergroting - niet zag zitten.

Urbain Vandeurzen zelf beaamt ook dat het meningsverschil daarrond draait. 'Wij zagen de toekomst van Econopolis ambitieuzer. Om de toegenomen kosten door regulering op te vangen, vonden wij dat we een groter vermogen nodig hadden. Maar Geert Noels was het niet eens met zo'n schaalvergroting. En aangezien hij de oprichter is van het bedrijf, vonden we het niet meer dan logisch dat wij ons terugtrokken.' Vandeurzen stelt nog dat de partijen 'in goede verhouding' uit elkaar zijn gegaan.  

Exit

Donderdag was al bekendgemaakt dat Leysen en Vandeurzen uit het bestuur van Econopolis waren gestapt. Econopolis' hoofd Investeringen Gregory Christians en de Antwerpse zakenvrouw Inge Boets nemen zijn plaats in. Boets, een voormalige internationale topper bij de consultant EY en voorzitter van de vastgoedgroep QRF, nemen hun plaats in. Boets, die ook bestuurder is bij luierfabrikant Ontex en effectenreus Euroclear, wordt ook voorzitter van Econopolis. 

Eerder was al bekendgeworden dat Geert Wellens, die Econopolis samen met Geert Noels heeft opgericht, uit de vermogensbeheerder was gestapt. Wellens focust voortaan op Trigenta Real Estate, het vastgoedfonds dat Econopolis twee jaar terug heeft opgericht. Wellens' exit komt op vraag van de toezichthouder, die een strikte scheiding wilde tussen de vermogenstaak van Econopolis en de vastgoedactiviteiten van Trigenta.

Het pakket aandelen van Wellens meegeteld, wisselt bijna twee derde van de aandelen van eigenaar. De vraag is dus of en wie er behalve Noels zelf en het management nog als nieuwe aandeelhouder(s) zijn intrede doet.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect