Geldtransferdienst TransferWise in top 5 van Europese ‘eenhoorns'

©rv

Het fintechbedrijf TransferWise, dat goedkope internationale geldoverschrijvingen mogelijk maakt, is in een kapitaalronde gewaardeerd op 3,5 miljard dollar (3,1 miljard euro).

Daarmee is het een van de vijf grootste niet-genoteerde bedrijven met een miljardenwaardering, of zogenaamde ‘eenhoorns’, van Europa, volgens data van Bloomberg en CB Insights.

De vier andere toppers zijn de Franse datacenterbeheerder Global Switch, het Zwitserse biotechbedrijf Roivant Sciences, de Duitse online tweedehandswagenverkoper Auto1 Group en de Duitse prothesemaker Otto Bock HealthCare. In de fintechsector is Transferwise de meest waardevolle Europese start-up.

Richard Branson

Transferwise is een van oorsprong Ests bedrijf dat onder meer de Britse zakenman Richard Branson en de PayPal-oprichters Peter Thiel en Max Levchin onder zijn aandeelhouders mag rekenen. Het bedrijf maakte woensdagavond een kapitaalronde bekend van 292 miljoen dollar tegen een waardering van 3,5 miljard dollar.

De nieuwe financieringsronde werd geleid door de durfkapitaalfondsen Lead Edge Capital, Lone Pine Capital en Vitruvian Partners. Ook bestaande aandeelhouders als Baillie Gilford en Andreessen Horowitz hebben geld bijgestoken, net als de vermogensbeheerder Blackstone.

Bij de vorige grote kapitaalronde in 2017 werd de waarde van Transferwise nog op 1,6 miljard dollar begroot.

Nomadische werknemers

Transferwise werd in 2011 opgericht door de Esten Taavet Hinrikus en Kristo Käärmann. De dienst is onder meer populair bij expats en ‘nomadische werknemers’ die veel inkomsten boeken in verschillende landen en valuta. Het bedrijf telt naar eigen zeggen 5 miljoen gebruikers in de hele wereld. Maandelijks wordt via het systeem meer dan 4 miljard dollar tussen bankrekeningen versluisd. Onlangs kondigde het bedrijf ook de opening van een kantoor in Brussel aan.

Er werken zowat 1.600 mensen en daar zouden er het komende jaar nog eens 750 moeten bijkomen. Het in Londen gevestigde bedrijf boekte vorig jaar een nettowinst van 6,2 miljoen pond (7 miljoen euro) op een omzet van 117 miljoen pond (133 miljoen euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect