Hackers stelen voor 4 miljoen euro bitcoins

©REUTERS

Bitstamp, een van de populairste handelsplatformen in de virtuele munt bitcoin, heeft zijn activiteiten moeten stopzetten nadat de site vermoedelijk werd gehackt. Daardoor zijn voor meer dan 4 miljoen euro aan bitcoins zoekgeraakt.

Bitstamp, dat is gevestigd in Slovenië en het VK, kondigde dinsdag zelf op zijn website aan dat de klantenportefeuilles van het bedrijf werden 'gecompromitteerd'. Dat is hoogstwaarschijnllijk een eufemisme om te zeggen dat de site werd gehackt.

Als gevolg van die digitale inbraak zijn er in totaal 19.000 bitcoins zoekgeraakt, goed voor een totaalbedrag van 4,2 miljoen euro. Bitstamp besloot daarop prompt zijn activiteiten stil te leggen. Bezorgde klanten kunnen momenteel geen geld van hun virtuele portefeuilles halen, en Bitstamp raadt ook aan om geen nieuwe stortingen te doen.

Toch hamert Bitstamp er op dat het grootste deel van de virtuele portefeuilles die de site beheert, niet werden getroffen. Het leeuwendeel van de rekeningen wordt namelijk 'koud' bewaard. Dat wil zeggen dat ze op servers staan die niet met het internet zijn verbonden. Computercriminelen kunnen dus ook niet aan die gegevens. Dat heeft er volgens het bedrijf toe geleid dat alle bitcoins die vóór 5 januari werden verhandeld, veilig zijn. 

Einde van de hype

Of dat voldoende is om de gemoederen te bedaren valt nog af te wachten. Bitstamp werd begin vorig jaar ook al eens gehackt, al werden er toen geen bitcoins gestolen. Dit nieuwe voorval zal het vertrouwen in Bitstamp alvast een nieuwe deuk geven. 

Bovendien was de bitcoin-hype al wat gaan liggen. De munt daalde vorig jaar met bijna zestig procent in waarde en had bovendien te kampen met  meerdere beveiligingsproblemen bij belangrijke handelsplatformen. Vorig jaar moest Mt. Gox, lange tijd een van 's werelds populairste bitcoinplatformen, al het faillissement aanvragen na grootschalige fraude. Door een systeemfout verloor de groep toen 850.000 bitcoins, die aan de toenmalige koers in totaal 316 miljoen dollar waard waren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud