Advertentie

Holding GBL sluit hoofdstuk Total af

Een tankstation van Total in de Egyptische hoofdstad Caïro. ©REUTERS

Na meer dan twintig jaar heeft de Brusselse holding rond de familie Frère zijn belang in de Franse oliereus Total definitief afgebouwd.

GBL  had eind vorig jaar nog zo'n 0,6 procent van Total  in handen, maar op de algemene aandeelhoudersvergadering liet de groep dinsdag verstaan dat ze dat pakket heeft verkocht.

Analist Hans D'Haese van ING schat de waarde van de resterende Total-aandelen op 825 miljoen euro. Daardoor zwelt de oorlogskas van GBL beduidend aan. De groep zou nu 3,3 miljard euro ter beschikking hebben voor eventuele nieuwe deals.

Met de verkoop sluit GBL een belangrijk hoofdstuk uit zijn geschiedenis af. De Franse oliemajor maakte al sinds 1998 deel uit van GBL's portefeuille. Dat gebeurde nadat de vorig jaar overleden financier Albert Frère het Belgische Petrofina had  verkocht aan Total. 

Generatiewissel

Sindsdien gold Total jarenlang als een van de hoekstenen van GBL's beleggingsportefeuille. Met participaties in onder andere Electrabel-moeder Engie  (toen GDF Suez), de materialengroep Imérys en het cementbedrijf Lafarge (nu LafargeHolcim ) vormden Franse multinationals jarenlang het zwaartepunt van de portefeuille van GBL.

Daar kwam vanaf 2012 verandering in, toen na een generatiewissel aan de top Frères schoonzoon Ian Gallienne en diens co-CEO Gerard Lamarche de GBL-tanker in een andere richting begonnen te sturen. Niet alleen het belang in Total, dat eind 2012 nog rond 4 procent schommelde, werd in schijfjes afgebouwd. GBL ontdeed zich ook van Engie en verkocht deels zijn aandelen in de drankenreus Pernod Ricard .

Umicore

In de plaats daarvan investeerde GBL onder andere in de Zwitserse dienstengroep SGS  , de Duitse sportreus Adidas, de luierfabrikant Ontex  en de materialengroep Umicore. Met meer dan 18 procent is GBL zelfs de grootste aandeelhouder van Umicore . Al heeft de holding daar de voorbije dagen maar weinig plezier aan beleefd. Na een dubbele winstwaarschuwing kreeg Umicore dinsdag een tik van meer dan 17 procent, woensdag gaat opnieuw dik 4 procent af van de koers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud