Hospitalisatiepolis DKV fors duurder

De duurdere premies komen er op last van de Nationale Bank van België, de toezichthouder voor de sector. ©Photo News

De Nationale Bank verplicht marktleider DKV een reeks tariefverhogingen door te voeren voor zijn polissen. Dat moet een tekort van 15 miljoen euro helpen vermijden.

Vele tienduizenden Belgen gaan fors meer betalen voor hun hospitalisatieverzekering. Dat is het gevolg van een reeks tariefverhogingen bij verzekeraar DKV, de marktleider in ons land voor dergelijke polissen. De duurdere premies komen er op last van de Nationale Bank van België, de toezichthouder voor de sector. Dat leren een besluit in het Belgisch Staatsblad en informatie van het bedrijf.

De Nationale Bank heeft sinds maart vorig jaar, door de nieuwe verzekeringswet, de bevoegdheid om eenzijdig premieverhogingen op te leggen als blijkt dat de tarieven verlieslatend zijn of dat dreigen te worden. De Nationale Bank maakt nu in het geval van DKV voor het eerst gebruik van die nieuwe bevoegdheid, al was het bedrijf ook vragende partij voor een ingreep. Die is nodig om een verschil van 15 miljoen euro - een tekort dus - tussen de ontvangen premies en de uitgaven te overbruggen.

9%
Een deel van de DKV-polissen wordt vanaf september 9 procent duurder. Daarna komt er jaarlijks ruim 1 procent bij.

De aanpassing is aanzienlijk. Al vanaf 1 september worden de hospitalisatiepolissen die DKV voor 2000 op de markt bracht 9 procent duurder. Voor de contracten die tussen 2000 en 2015 werden afgesloten, komt er 5,5 procent bij. Het gaat telkens om polissen die een onbeperkte en levenslange dekking bieden. De Nationale Bank legt vanaf volgend jaar bovendien een extra stijging op van 1 tot 1,6 procent. Per jaar. Onaanvaardbaar, meent oppositiepartij sp.a.

‘Dit heeft te maken met de constante stijging van de kosten voor de gezondheidszorg in België’, zegt Damien de Laminne, de secretaris-generaal van DKV. ‘Wij bieden een onbeperkte dekking en daarom ondervinden we de kostenstijging sterker dan andere verzekeraars.’

Medische index

DKV zegt dat die maatregelen voor een kind neerkomen op een gemiddelde meerprijs van ongeveer 13 euro per jaar. Voor een volwassene loopt dat op tot 44 euro per jaar. Dat is dan nog gerekend zonder de impact van de medische index voor de sector die begin dit jaar al leidde tot tariefverhogingen bij DKV en dat begin 2018 weer zal doen.

De maatregelen komen voor een volwassene neer op een meerprijs van 44 euro per jaar.

De verzekeraar kon gisteren niet meteen zeggen hoeveel klanten getroffen zullen worden door de extra prijsstijgingen. Maar gezien het belang van DKV op de markt zijn er dat behoorlijk veel. Het bedrijf heeft op de private verzekeringsmarkt in België een aandeel van 65 procent voor particulieren en 22 procent voor bedrijven.

Als ook de ziekenfondsen als spelers worden meegeteld, zakt het marktaandeel naar 20 procent. DKV verzekert, alle polissen samen, zo’n 2 miljoen Belgen, van wie de helft via bedrijfscontracten. De geviseerde polissen zijn, op basis van de premies, goed voor ongeveer driekwart van de portefeuille van DKV.

Eenpersoonskamers

De vraag rijst of DKV de onbeperkte terugbetaling van de opname in een eenpersoonskamer kan blijven volhouden. Zoals bekend mogen de ziekenhuizen en de artsen alleen in eenpersoonskamers allerhande supplementen aanrekenen. Daarmee swingen de kosten voor dergelijke kamers geregeld de pan uit.

DKV is samen met twee andere Belgische verzekeraars, Ergo en DAS, een onderdeel van de Duitse verzekeringsgigant Munich Re. Eind vorig jaar raakte bekend dat Ergo het in België grotendeels voor bekeken houdt. Het bedrijf stopt met levensverzekeringen, nochtans de kernactiviteit. De reden is de aanhoudende lage rente. DKV zal daar ook de gevolgen van ondervinden omdat een deel van zijn contracten van het zusterbedrijf Ergo kwam.

Dat kan de resultaten verder onder druk zetten. Vorig jaar boekte DKV een nettowinst van 36,5 miljoen euro. Gecumuleerd is er zelfs een winst van bijna 150 miljoen. Maar in 2015 was er nog een verlies van 49 miljoen. Hogere premies gomden een deel daarvan weg, net als het terugnemen van een provisie voor het aanslepende geschil met consumentenorganisatie Test-Aankoop rond een tariefverhoging uit 2010.

De maatregel van de Nationale Bank toont opnieuw dat de toezichthouder streng toeziet op de verzekeringssector. Eerder greep de waakhond al in bij Ethias en Integrale.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect