ING krijgt miljoenenboete van beurs van New York

De Belgische hoofdzetel van ING in Brussel. De Nederlandse bank krijgt nu ook een boete in de VS. ©REUTERS

De Nederlandse bank ING moet de New York Stock Exhange (NYSE) een boete van 5 miljoen dollar betalen omdat ze acht jaar langs de regels van de beurs niet respecteerde.

Blijkt dat ING  niet alleen in eigen land jarenlang de beursregels heeft overtreden. Nadat vorige week ING de grootste Nederlandse boete ooit kreeg van 775 miljoen euro en zijn financieel directeur vervolgens opstapte, moet de bank nu ook 5 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) aan de Amerikaanse beurs, meldt het Het Financieele Dagblad.

De boete van de NYSE heeft te maken met de handel in American Depositary Receipts (ADR's), of aandelen van niet-Amerikaanse bedrijven, die genoteerd staan op Amerikaanse beurzen of die onderhands worden verhandeld. Even duiden: een aandeel van een Nederlands beursgenoteerd bedrijf kan in dollar worden aangekocht via een bank of een broker, in de vorm van een ADR. De broker of de bank moet dan in ruil voor die ADR een origineel aandeel van de beurs van Amsterdam neerleggen bij een bewaarbank.

Er is hierbij een categorie aandelen, die nog niet bij een bewaarbank zijn aangekomen, de zogenaamde 'pre-released ADR's'. De eigenaar moet bij deze ADR's zorgen dat hij zelf de onderliggende aandelen bezit. ING heeft tussen 2007 en 2015 'pre-released ADR's' uitgeleend aan klanten, zonder dat de bank de onderliggende aandelen in zijn bezit had.

Volgens de NYSE heeft ING op die manier 1.500 foute transacties uitgevoerd.

ING trof een schikking met de Amerikaanse beurs. Daarin staat dat de bank de beschuldigingen ontkent noch bevestigt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content