Advertentie

ING mag voor 100 miljard betalingen doen voor Vlaanderen

©REUTERS

ING België mag zich nog vier jaar lang de huisbankier van de Vlaamse overheid noemen. Het prestigieuze contract is goed voor meer dan 10 miljoen verrichtingen per jaar.

Net als gezinnen en bedrijven heeft de overheid ook een bankier nodig. De Vlaamse overheid doet voor haar dagelijkse bankzaken sinds 2011 een beroep op ING België. Onlangs werd een nieuwe aanbesteding uitgeschreven die opnieuw door het Belgische filiaal van de Nederlandse bankreus werd binnengehaald. Het contract loopt tot 2024, met mogelijke verlengingen tot 2028.

ING wordt niet alleen de bankier van de ministers van de nieuwe Vlaamse regering, maar ook van 50 agentschappen van de Vlaamse overheid. Het gaat onder meer om De Lijn, de VRT, de VDAB, Flanders Investment & Trade, Kind en Gezin, Opera en Ballet Vlaanderen, UZGent en Sport Vlaanderen.

PMV

Nieuw is dat in 2020 50 extra entiteiten meedoen aan het centraal kasbeheer van de Vlaamse overheid. Het gaat om vehikels van de investeringsmaatschappijen PMV en LRM, over de Vlaamse Zorgkas, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en het bedrijf achter de Liefkenshoektoltunnel tot het Antwerpse cultuurhuis De Singel.

Naar schatting is dat alles goed voor jaarlijks 10 miljoen betaalverrichtingen en een bedrag van meer dan 100 miljard euro. Een belangrijke component is het uitbetalen van alle Vlaamse subsidies en de lonen van alle Vlaamse ambtenaren en leraren.

Belastingontvangsten

Bij de inkomende betalingen zijn alle Vlaamse belastingontvangsten, de facturen van het Gentse Universitaire Ziekenhuis tot alle ontvangsten van Opera Vlaanderen. Er zijn ook nog opmerkelijke andere diensten, zoals het verstrekken van bankwaarborgen, bijvoorbeeld als de VRT een waarborg moet geven aan de wereldvoetbalbond FIFA.

Vlaams minister van Financiën Lydia Peeters (Open VLD) is tevreden dat ING een kredietlijn van 3,75 miljard aanbiedt. ‘Dat creëert flexibiliteit en draagt bij tot de gunstige rating van Vlaanderen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud