KBC kan winst nog lichtjes doen groeien

KBC-CEO Johan Thijs levert een hoger dan verwachte kwartaalwinst af. ©Tim Dirven

Ondanks een turbulent kwartaal op de financiële markten kon KBC uitpakken met hogere resultaten en stijgende rente-inkomsten. Maar leidt daar niet uit af dat alle rentebesognes nu van de baan zijn, zegt CEO Johan Thijs.

KBC  harkte in juli-september een winst bijeen van 701 miljoen euro, 1 procent meer dan een jaar eerder. Geen spectaculaire groei, maar toch een stuk beter dan de analistenconsensus van 677 miljoen euro. De inkomsten klokten af op 1,89 miljard euro, iets meer dan de verwachting van 1,86 miljard.

'Zeker als je weet wat we het voorbije kwartaal hebben doorgemaakt - de escalerende handelsoorlogen, de turbulentie op de financiële markten, de zenuwachtigheid over de Italiaanse economie - is dat een zeer mooi resultaat,' vindt topman Thijs.

Analisten waren vooral positief verrast dat KBC er in het derde kwartaal is in geslaagd om zijn rente-inkomsten met 2 procent op te krikken tot 1,14 miljard euro. Bankiers klagen nochtans al maanden, jaren zelfs, steen en been dat de historisch lage rente hun verdienmodel onderuithaalt. Is er dan eindelijk beterschap in zicht? Erik Van Den Eynden, de CEO van ING België, had bij de publicatie van zijn resultaten al laten uitschijnen dat rentemarges na vijftien opeenvolgende kwartalen van krimp eindelijk waren gestopt met dalen. 

Druk op de rentemarges blijft

Thijs toont zich iets voorzichtiger. Dat KBC hogere rente-inkomsten kon boeken, was voor een flink stuk te danken aan de stijgende verkoop van woonkredieten en leningen aan bedrijven in nagenoeg al zijn thuismarkten. Op groepsniveau stegen de kredietvolumes met 5 procent, de deposito's zwollen met 6 procent aan.

Maar de rentemarge, wat de bank verdient op al die producten dus, blijft onder druk. 'In België is de concurrentie bijvoorbeeld zo scherp dat de hogere volumes de dalende rente niet kan compenseren.' Hoe gezond is die situatie nog? 'Cashmatig maken we nog winst op onze totale leningportefeuille,' vertelt Thijs. 'Maar de marge op onze woonkredieten wordt nu wel zeer, zeer eng.  Wij kunnen dat opvangen omdat we een gediversifieerde groep zijn die ook inkomsten puurt uit andere activiteiten. Maar als je dat niet bent kan het op lange termijn erg moeilijk worden.'

KBC puurt zijn inkomsten niet alleen uit rentegevoelige producten, maar ook op zijn activiteiten in de marktenzalen en de verkoop van beleggingsinstrumenten. Door de malaise op de financiële markten daalden die premie- en commissie-inkomsten in het derde kwartaal met 2 procent. Ondanks het slechte beursklimaat hielden de marktenzalen wel stand, maar de vermogensbeheerpoot verkocht minder producten omdat beleggers de kat uit de boom keken. 'Als een beleggingsproduct op eindvervaldag komt, parkeren klanten het vrijgekomen geld vandaag liever op een zichtrekening dan dat ze het herinvesteren', legt Thijs uit. Al ziet de topman wel beterschap. 'De eerste zes weken van het vierde kwartaal waren alvast goed.'

Ierland

Beleggers keken ook uitkijken naar de situatie in Ierland. Door de boomende Ierse economie kon KBC in het derde kwartaal opnieuw 15 miljoen euro aan voorzienigen terugnemen die de bank eerder opzij had gezet om niet of laattijdig terugbetaalde leningen op te vangen. Met in totaal van 96 miljoen euro over de eerste negen maanden zit KBC goed op schema om dit jaar zoals eerder aangekondigd 100 tot 150 miljoen euro Ierse provisies terug te nemen. Al zal die Ierse rugwind op termijn wel afnemen. Niet alleen bouwde KBC zijn Ierse portefeuille met probleemkredieten het voorbije kwartaal af. De aanhoudende onzekerheid rond de brexit mist ook zijn impact niet op de Ieren. Het consumentenvertrouwen viel er recent terug naar zijn laagste niveau in vier jaar, dat van de lokale ondernemers daalde naar zijn laatste peil in zes jaar. . 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud