KBC koopt voor het eerst sinds 2007 eigen aandelen in

KBC-CEO Johan Thijs ©Photo News

Via de inkoop en een stevig dividend laat de bank- en verzekeringsgroep bijna 60 procent van de winst over 2017 naar de aandeelhouders vloeien.

Voor de vierde keer op rij legt KBC   een beter dan verwacht kwartaalresultaat voor. Daardoor steeg over heel 2017 de nettowinst met 6 procent naar 2,58 miljard euro of 6,03 euro per aandeel, iets beter dan de 2,54 miljard die analisten gemiddeld hadden verwacht.

Dit ondanks een - afgelopen zomer al gesignaleerde - eenmalige minwaarde in het vierde kwartaal, die voortvloeit uit het Zomerakkoord van de Belgische regering. Op lange termijn is de lagere vennootschapsbelasting natuurlijk een opsteker, maar op korte termijn moest KBC een minwaarde van 211 miljoen euro in de boeken nemen omdat de bank in de toekomst minder overgedragen verliezen in rekening kan brengen.  

Abstractie gemaakt van die minwaarde steeg de winst voor belastingen over 2017 met 19 procent naar 3,67 miljard euro. Dat weerspiegelt de sterke onderliggende economie in zowat alle kernmarkten, met het boomende Tsjechië en het sterk opverende Ierland op kop. 

De bank- en verzekeringsgroep keert een dividend uit van bruto 3 euro per aandeel, in lijn met de verwachting van analisten en - in lijn met de nettowinst - 7 procent meer dan over het boekjaar 2016.

Er is ook een extraatje: KBC gaat 2,7 miljoen eigen aandelen inkopen om de verwatering bij de toekenning van aandelenopties voor het personeel tegen te gaan. Het is de bedoeling die ingekochte aandelen vervolgens te vernietigen. 

Bij de huidige beurskoers vloeit zo indirect een extra 200 miljoen euro naar de aandeelhouders, waardoor KBC 59 procent van de winst over 2017 uitkeert.

CEO Johan Thijs verwijst in het persbericht ook expliciet naar het relatief milde oordeel van de bankenwaakhond over de kapitaalbuffers eind vorig jaar. Daardoor kan KBC de buffer die het zichzelf oplegt wat versoepelen.

Dat opent perspectieven om in de toekomst mogelijk extra cash - via gewone of speciale dividenden of extra aandeleninkopen - naar de aandeelhouders te laten vloeien, wat Thijs tijdens de conferencecall met analisten ook aangaf. De 'knipoog' van Thijs is beleggers niet ontgaan: het aandeel KBC noteert in Brussel 3 procent hoger. 

Eerste aandeleninkoop sinds 2007

Opvallend: het is voor het eerst sinds 2007 - vóór de financiële crisis dus - dat KBC eigen aandelen inkoopt. Via die inkopen countert KBC de aandelenopties die in de voorbije tien jaar aan het personeel zijn uitgekeerd en vermijdt de bank-verzekeraar dat de winst de komende jaren over meer 'hongerige mondjes' moet worden gespreid

Dat effect kan belangrijk zijn. Sinds 2007 steeg het aantal uitstaande KBC-aandelen van 355 miljoen naar meer dan 418 miljoen stuks. Het gros daarvan vloeide voort uit de publieke kapitaalronde in 2012, de resterende stijging van 2,7 miljoen stuks wordt nu gecounterd via de inkopen.

Door die 'sluipende verwatering' tegen te gaan is er de komende jaren potentieel ruimte voor een groter dividend per aandeel. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud