Advertentie

Kans op lagere vergoeding voor Fortis-gedupeerden

Voorzitter Maurice Lippens en CEO Jean-Paul Votron op de laatste aandeelhoudersvergadering voor de val van Fortis. ©BELGA

In totaal hebben 290.000 voormalige aandeelhouders van de gevallen bank-verzekeraar Fortis een dossier ingediend om een schadevergoeding te ontvangen van de verzekeraar Ageas.

Tot eind juli konden Fortis-gedupeerden een dossier indienen om aanspraak te maken op een deel van 1,3 miljard euro die Ageas , de rechtsopvolger van Fortis, heeft uitgetrokken om een streep te kunnen trekken onder dit pijnlijke verleden.

Dit is waarschijnlijk het grootste verzekeringsdossier ooit in België.
Bart De Smet
CEO Ageas

Met 290.000 ingediende dossiers is de respons veel groter dan verwacht. Ageas rekende initieel op 200.000 aanvragen van Fortis-gedupeerden.

Dat er zo veel aanvragen zijn, betekent dat de pot van 1,3 miljard euro moet worden verdeeld onder meer gedupeerden. Een jaar geleden maakte Ageas bekend dat de schadevergoeding 0,5 tot 1,96 euro per Fortis-aandeel zou bedragen, afhankelijk van wanneer het aandeel werd gekocht en hoe lang het was bijgehouden. Daarbij werd wel gezegd dat die indicatieve bedragen kunnen wijzigen als er veel aanvragen binnenkomen.

'De kans dat de bedragen verwateren, is reëel', zegt Ageas-CEO Bart De Smet in een reactie. Hij wil echter geen uitspraken doen over concrete bedragen, omdat er nog te veel onzekerheden zijn. 'Het is te vroeg om daar iets over te zeggen. Er moeten nog vele dossiers gecontroleerd worden. Het is waarschijnlijk het grootste schikkingsdossier ooit in België', klinkt het.

Computershare

Ageas verwacht dat de Computershare, de organisatie die de claims afwikkelt, nog minstens tot eind dit jaar nodig heeft om een definitief beeld te krijgen. De uitbetaling van de claims kan dan nog uitlopen tot in de eerste helft van volgend jaar.

70%
Compensatie
Gedupeerden die vorig jaar een dossier indienden krijgen gegarandeerd 70 procent van de geschatte schadevergoeding.

Eén zaak staat wel vast: gedupeerden die vorig jaar al hun dossier hadden ingediend, krijgen gegarandeerd 70 procent van de gecommuniceerde indicatieve schadevergoeding. 159.000 gedupeerden kregen al een voorschot, in totaal goed voor 593 miljoen euro. 

Of de snelste indieners veel meer krijgen, en wat de gedupeerden die pas dit jaar indienden zullen ontvangen, blijft dus onduidelijk. Een projectie maken op basis van de uitbetaalde sommen gaat nu niet, zegt De Smet. 'Er moet gekeken worden of de resterende dossiers correct zijn, of er geen dubbele aanvragen tussen zitten en of het om grote of kleine aantallen gaat.' Eerder liet Ageas weten dat er wel meer dossiers waren dan verwacht, maar dat het gemiddelde bedrag lager lag dan ingeschat.

Opt-out

In totaal hebben 250 aandeelhouders gekozen voor een opt-out, waarmee ze expliciet te kennen geven dat ze geen schadevergoeding willen. Een deel van hen is betrokken bij lopende juridische procedures. Daarvoor heeft Ageas een provisie van ruim 1 procent van de schadevergoeding van 1,3 miljard euro opzijgezet.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud