Keyware heeft last van tanende betaalterminals

©ANP XTRA

Het betaalkaartenbedrijf zag zijn omzet in het derde kwartaal met 8 procent terugvallen. En het nettoresultaat dook in het rood.

De verhuur van terminals aan eenmanszaken en kmo's viel 26 procent terug - de grootste kwartaaldaling van het jaar.

Keyware  wijt dat aan 'vertragingen in het voorbereidend administratief proces waardoor de installaties langer aansleepten'. Na negen maanden kijkt de divisie aan tegen een daling van 16,4 procent. Door de opkomst van e-commerce zijn er steeds minder handelaars die een betaalterminal nodig hebben.

Cash op retour

De omzet uit elektronische betalingen, waarvoor Keyware de autorisaties doet, zat afgelopen kwartaal 6 procent in de lift. Het bedrijf leidt daaruit af dat cash betalingen op hun retour zijn, ten voordele van elektronische betalingen. Na negen maanden is er eveneens 6 procent groei.

Topman Stéphane Vandervelde: 'België had op dat vlak een achterstand op bijvoorbeeld Nederland, maar nu zien ook steeds meer Belgen de voordelen van betalingen met de kaart in'.

De lagere brutomarge van de terminals weegt door op de brutobedrijfswinst die 35 procent afkalfde tot 0,51 miljoen euro. Netto duikt het bedrijf zelfs voor 0,23 miljoen euro in het rood, tegen 0,33 miljoen euro winst vorig jaar.

Strafzaak

Keyware hangt nog altijd een boete boven het hoofd in de rechtszaak - in het persbericht de Strafzaak (met grote s) genoemd - die een honderdtal bedrijven via de zelfstandigenorganisatie Unizo aanspande tegen 'oneerlijke' handelspraktijken.

Ze betichtten Keyware van wurgcontracten van vijf jaar voor betaalterminals en torenhoge verbrekingsvergoedingen van 500 tot 750 euro per geval. Als vervolgens de terminal niet binnen drie dagen bij Keyware was terugbezorgd, volgde een extra factuur van 1.000 euro, exclusief BTW. Ook klaagden de handelaars dat Keyware-verkopers zich voordeden als vertegenwoordigers van het rivaliserende Worldline.

De veroordeling voor valsheid in geschrifte en oplichting eind 2016 mondde uit in een boete van 720.000 euro. Verder moest Keyware burgerlijke partijen schadevergoedingen van 1 tot bijna 2.000 euro betalen ter compensatie van de wanpraktijken. Dat brengt het totale kostenplaatje voor Keyware op 750.000 euro.

Zowel Keyware als het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in beroep. Dinsdag vond de eerste zittingsdag plaats, de tweede volgt op 27 november. De uitspraak wordt verwacht tegen januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect