Keyware vrijgesproken voor valsheid in geschrifte en oplichting

Keyware wordt geleid door Stephane Vandervelde. ©Thomas De Boever

In eerste aanleg was de beursgenoteerde aanbieder van betaalterminals nog veroordeeld in een geding dat was aangespannen door de werkgeversorganisatie Unizo.

Het Brusselse hof van beroep heeft dinsdag het bedrijf Keyware Smart Card Division, een onderdeel van het beursgenoteerde Keyware Technologies, vrijgesproken van valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op het Wetboek van Economisch Recht.

In december 2016 had de Brusselse correctionele rechtbank het bedrijf nog schuldig bevonden en veroordeeld tot een boete van 720.000 euro. Tientallen klanten van het bedrijf hadden een klacht ingediend, zowel bij het gerecht als bij de Economische Inspectie, omdat ze zich bedot voelden door de werkwijze van het bedrijf. Ze kregen daarbij de steun van Unizo.

Volgens de beweerde slachtoffers en het openbaar ministerie waren vertegenwoordigers van Keyware langsgegaan bij winkels of vrije beroepen en hadden ze op een ongeoorloofde manier contracten van vijf jaar aangesmeerd die slechts met een hoge verbrekingsvergoeding konden beëindigd worden.

Het openbaar ministerie telde minstens 98 mensen die op die manier zouden opgelicht zijn en minstens vijf personen bij wie Keyware hetzelfde had geprobeerd.

Over de hele lijn

Keyware ging tegen dat vonnis in beroep en is nu door het Brusselse hof van beroep volledig vrijgesproken. In eerste aanleg was het bedrijf, buiten de boete, ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de burgerlijke partijen die in de duizenden euro's liep, maar ook die schadevergoedingen vervallen nu.

CEO Stéphane Vandervelde van Keyware zegt dat het hof oordeelde dat 'er voor geen enkele van de aantijgingen enige bewijslast was' en dat de rechten van de verdediging van het bedrijf geschonden werden omdat er geen onderzoeklsrechter aangesteld werd. Dat gebeurde wel na een vergelijkbare aanklacht in Leuven, maar de onderzoeksrechter daar vond volgens Vandervelde geen belastende feiten, waarna het dossier door de raadkamer van tafel geveegd werd.

Vandervelde, die zegt opgelucht te zijn, overweegt geen claim in te dienen tegen Unizo. 'Nochtans hebben ze onmetelijke schade berokkend aan de onderneming. We moeten het kwadraat van de inspanningen van een andere onderneming leveren. Maar ik wil daar geen seconde meer aan wijden, maar me integendeel concentreren op het bedrijf en onze groei. We are here to stay.'

Aandeel

De notering van Keyware was dinsdag een tijdje geschorst wegens de uitspraak. Bij de hervatting van de koers ging het aandeel zo'n 10 procent hoger, al blijft het met 0,98 euro nog net een centjesaandeel.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect