Koninklijk adviseur verdacht van fraude

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima. ©ANP

Tegen de vermogensbeheerder van het Nederlandse koninklijk huis loopt een onderzoek naar fraude en valsheid in geschrifte. Op de klantenlijst duikt ook de adviseur van koning Filip op.

De 55-jarige Remy M. zou als directeur van de vermogensbeheerder Box Consultants - gevestigd in Waalre - ruim 8 miljoen euro aan provisies, verdiend met buitenlandse beleggingen, ten onrechte niet aan zijn klanten hebben uitgekeerd, maar aan Box en zijn privévennootschap Boulder. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad (FD).

De Nederlandse koninklijke familie, die 51 beleggingsrekeningen bij het bedrijf heeft of had, is vermoedelijk de grootste klant. Hoofdverdachte M. is bij Box de accountmanager van het koninklijk huis.

Pierre Cartuyvels, adviseur van koning Filip, stond ook op de klantenlijst van vermogensbeheerder Box Consultants. ©BELGA

In het onderzoek duikt ook een link met ons land op. Op de klantenlijsten die Box het afgelopen jaar aan rechters overhandigde, staat onder andere Pierre Cartuyvels, een adviseur van koning Filip. ‘Ik ben ooit als privépersoon in contact gekomen met Belgische vertegenwoordigers van dit bedrijf, maar dat is meer dan tien jaar geleden’, zegt Cartuyvels in een reactie aan De Tijd. 

Op de lijsten staan ook de Belgische adellijke familie Powis de Tenbossche, naast telgen van de bekende Nederlandse warenhuisfamilies Vroom en Dreesmann (V&D) en voormalig World Online-topvrouw Nina Storms (voorheen Nina Brink).

Hoewel M. geen directeur meer is bij Box, is hij feitelijk nog de leidinggevende, aldus het FD. De hoofdverdachte en de twee bedrijven Box en Boulder pleegden volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) fraude door valsheid in geschrifte

‘Ik ben ooit als privépersoon in contact gekomen met Belgische vertegenwoordigers van dit bedrijf, maar dat is meer dan tien jaar geleden.’
Pierre Cartuyvels
een adviseur van koning Filip

Box zou zijn klanten ten onrechte hebben voorgespiegeld dat er geen verborgen onkosten verbonden zijn aan het beheer van hun vermogen. In strijd daarmee en in strijd met een wettelijk provisieverbod staken volgens het OM de hoofdverdachte en Box ruim 8 miljoen euro aan retrocessies in hun zakken. Geld dat volgens het OM aan de klanten van Box toebehoort. 

Retrocessies, of kickbacks, zijn sommen geld die beleggingsfondsen aan een vermogensbeheerder betalen als die hun klandizie bezorgt. Die commissies zijn voor enkele jaren in Nederland in de ban gedaan om te voorkomen dat vermogensbeheerders beleggingsfondsen kiezen die slecht zijn voor de belegger maar goed voor de portemonnee van de vermogensbeheerder

8 miljoen
De verdachte zou ruim 8 miljoen euro aan provisies, verdiend met buitenlandse beleggingen, ten onrechte niet aan zijn klanten hebben uitgekeerd.

Volgens het OM in Nederland is het strafonderzoek afgerond. Het beslist binnenkort of de zaak voor de rechter komt. In het strafonderzoek pleiten M. en Box onschuldig. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content