Advertentie

Maleisië sleept 17 toplui van Goldman Sachs voor rechter

Een bekende scène uit de Wolf of Wall Street, een film waar het Maleisische fonds 1MDB geld in pompte. ©Paramount Pictures

In de kleurrijke corruptiezaak rond het staatsfonds 1MDB start de Maleisische overheid een rechtszaak tegen 17 huidige en voormalige toplui van de zakenbank Goldman Sachs.

Maleisië maakte eind vorig jaar bekend dat het een schadevergoeding van 7,5 miljard dollar eist voor de omstreden financieringsconstructies die Goldman Sachs voor het Maleisische staatsinvesteringsfonds 1MDB opzette.

Het gaat onder meer om Michael Evans, een voormalige Goldman-topper die nu een bestuurder is bij de Chinese e-commercegigant Alibaba.

De opbrengst van 6,5 miljard dollar van drie obligatie-uitgiftes van 1MDB, in 2012 en 2013, is niet gebruikt voor de nationale ontwikkeling van Maleisië, maar via duistere transacties witgewassen en terechtgekomen bij corrupte functionarissen.

Het geld van 1MDB vloeide via schimmige constructies naar een groteske lijst van luxeaankopen: vastgoedprojecten in New York en Los Angeles, een privéjet van 35 miljoen dollar, schilderijen van van Gogh en Monet, een belang in de muziekportfolio van EMI en de productie van de Hollywoodfilm 'The Wolf of Wall Street' uit 2013.

Daarbovenop is er volgens Maleisië sprake van 1 miljard dollar aan 'overdreven commissies en rentebetalingen' voor Goldman Sachs.

Persoonlijke verantwoordelijkheid

De Maleisische overheid gaat nu een stap verder door de topbankiers persoonlijk in het vizier te nemen via een dagvaarding van 17 huidige en voormalige toplui van drie dochterbedrijven van Goldman Sachs die bij de zaak betrokken zouden zijn (International, Asia en Singapore).

Het gaat onder meer om Richard Gnodde, de CEO van Goldman Sachs International, en Michael Evans, een voormalige Goldman-topper die nu een bestuurder is bij de Chinese e-commercegigant Alibaba.

213.000 euro
Omkoopaffaire
De geviseerde toplui riskeren elk een boete van 213.000 euro wegens corruptie.

De geviseerde toplui riskeren elk een maximale gevangenisstraf van 10 jaar en een boete van omgerekend 213.000 euro wegens corruptie. De 17 klachten komen bovenop de dagvaarding van drie voormalige Goldman-bankiers eind vorig jaar. 

Volgens Goldman Sachs, die een provisie van 1,8 miljard dollar aanlegde voor mogelijke verliezen door het 1MDB-schandaal, houden alle aantijgingen geen steek. De zakenbank zegt zelf misleid te zijn door sommige leden van de toenmalige Maleisische regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud