Mogelijk oplossing voor geblokkeerde RES-tegoeden

Walther Smets en zijn familie brengen een kwart miljoen euro in de coöperatieve RES in. ©Dries Luyten

De particuliere gebruikers van het alternatieve, maar failliet verklaarde betaalsysteem RES Prepaid krijgen mogelijk een kaart met hun geblokkeerde tegoeden.

Vorige maand raakte bekend dat RES Prepaid, een onderdeel van de Leuvense groep RES die een alternatief betaalsysteem aanbiedt, failliet werd verklaard. Dat was het gevolg van een demarche van de Nationale Bank van België, de toezichthouder voor de sector, nadat die bij een audit een reeks inbreuken had vastgesteld. Het dossier leidde ook tot een onderzoek door het Leuvense parket, na klachten van de Nationale Bank en de FOD Economie.

Bij RES Prepaid waren meer dan 18.000 particulieren aangesloten. De tegoeden op hun betaalkaarten werden geblokkeerd door de ondergang van de vennootschap. De curatoren zeiden wel na te gaan of een oplossing kan worden uitgewerkt.

Mogelijk is die er nu. Op de buitengewone algemene vergadering van de coöperatieve vennootschap RES, de groep boven onder meer RES Prepaid, viel maandag te horen dat er een voorstel voor een oplossing is, meldt RES op zijn website. Die oplossing is wel nog onder voorbehoud. Volgens onze informatie dienen de curatoren nog hun goedkeuring te verlenen. De curatoren waren dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Cadeaukaart

Enkele bronnen zeggen dat de oplossing bestaat uit een cadeaukaart met de tegoeden zodat die alsnog kunnen worden gebruikt bij aankopen bij de duizenden aangesloten handelaars. Herladen, zoals in het verleden, blijft onmogelijk. 

Op de vergadering kwam ook een herfinancieringsplan voor de coöperatieve RES uit de bus. Die krijgt een inbreng van 250.000 euro van oprichter Walther Smets en zijn familie. Daarnaast brengen een aantal voorlopig onbekende partijen ook vers geld in. Er is sprake van tienmaal 100.000 euro. Voorts worden de bijdragen opgetrokken voor de handelaars die aangesloten zijn bij de coöperatieve. 

Smets kondigde er ook aan een stap opzij te zetten. Zijn zoon Walther junior neemt de fakkel over.

De herfinanciering kreeg 87 procent van de stemmen op de algemene vergadering, terwijl de oplossing voor de particulieren met 85 procent voorstemmen werd aanvaard. Er werden 472 stemmen uitgebracht, ook via volmachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect