Advertentie
Advertentie

'Moody's zette druk voor rooskleurige ratings'

Phil Angelides, voorzitter van de Financial Crisis Inquiry Commission, is scherp voor Moody's.

De top van Moody's heeft analisten onder druk gezet om rooskleurige ratings toe te kennen aan riskante producten. Dat getuigen enkele voormalige werknemers van de kredietbeoordelaar voor de Financial Crisis Inquiry Commission. Die commissie, die later woensdag superbelegger Warren Buffett verhoort, buigt zich over de oorzaken van de financiële crisis.

(tijd) - 'Terwijl er nooit een expliciete richtlijn was om de kredietstandaarden te verlagen, moest elke gemiste deal verantwoord en verdedigd worden', zei Eric Kolchinsky. Hij stond destijds aan het roer van Moody's divisie die rommelhypotheken beoordeelde, maar is nu een van de klokkenluiders over Moody's.

Mark Froeba, een voormalige topman in de derivatentak, bevestigt zijn verhaal. Moody's drang om marktaandeel te winnen maakte duidelijk dat de zakenbankiers de analisten controleren, schreef Froeba in een verklaring. 'In wezen gebruikten ze intimidatie om een onderdanig analistenkorps te maken, dat bang was om de zakenbankiers tegen de borst te stoten en dat zo maximaal mogelijk meewerkte'.

AAA-fabriek

Ook de voorzitter van de Financial Crisis Inquiry Commission, Phil Angelides, spaarde woensdag bij de opening van de hoorzittingen zijn kritiek niet. Zo noemde hij Moody's een 'triple A-fabriek', de hoogste kredietwaardigheid die ratingbureau's uitdelen. 'Om bot te zijn, het beeld is niet mooi', zei Angelides. 'Beleggers die op hen vertrouwden, waren niet zo goed af'.

De grote kredietbureaus, Standard & Poor's, Moody's en Fitch, liggen onder vuur voor hun rol in de kredietcrisis. Zo hanteerden ze lange tijd onredelijk hoge ratings voor rommelkredieten, die ze vervolgens in ijltempo weer degradeerden, luidt de kritiek.

Gatekeepers

Raymond McDaniel, de geledegeerd bestuurder van Moody's, verdedigde voor de commissie zijn business model, dat inhoudt dat wie de effecten uitgeeft, ook betaalt voor de ratings. Volgens hem zijn ratingbureau's geen 'gatekeepers' die kunnen verhinderen dat effecten uitgegeven worden.

Later vandaag getuigt Warren Buffett, de legendarische belegger die aan het hoofd staat van Berkshire Hathaway. Via dat beleggingsvehikel is hij hoofdaandeelhouder van Moody's, al bouwde Buffett de laatste tijd zijn belang van 20 naar 17 procent af. Hij brak in het verleden geregeld een lans voor kredietbeoordelaars en hun business model.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud