Nederlands Adyen verdubbelt op eerste beursdag

Adyen kan betalingen van 250 bedrijven wereldwijd verwerken. ©ANP

Beleggers waarderen het Nederlandse fintechbedrijf daarmee op een fenomenale 15 miljard euro.

Kleine beleggers konden niet inschrijven op de beursgang, professionele wel. De intekenronde werd al na een uur afgesloten. De prijs voor een aandeel werd toen vastgeklikt op 240 euro, goed voor een waardering van 7,3 miljard euro. 

Nu Adyen  ook echt op de beurs noteert, lopen beleggers storm voor het bedrijf dat een graantje meepikt telkens u een hotel boekt via Booking.com, een ritje afrekent met Uber en uw Netflix-abonnement betaalt.

In zijn eerste handelsminuut sprong de koers van Adyen naar 400 euro, goed voor een stijging van 66,6 procent.

Daarna klom het aandeel verder: iets voor 11.00 uur tikte het aandeel een koers van 503,90 euro aan, een stijging van net geen 110 procent. Beleggers waarderen Adyen en zijn 670 werknemers op 15,3 miljard euro.

Ter vergelijking: ING is ruim 50 miljard euro waard, de Vlaamse bank-verzekeraar KBC - één van de rendabelste banken van Europa - 28 miljard euro, Belfius werd enkele maanden geleden nog gewaardeerd aan 9 miljard euro.

Snel groeitempo

Adyen maakt beleggers op zijn zachtst gezegd enthousiast. Het bedrijf groeit dan ook in sneltempo. In 2016 werden voor 90 miljard dollar aan transacties gedaan via de systemen van Adyen. Dat was 80 procent meer dan een jaar eerder. Uit 659 miljoen euro omzet puurden de Nederlanders 113 miljoen euro winst.

De sterkte van Adyen is dat het bedrijf betalingen van 250 betaalmethodes uit de hele wereld kan verwerken. Bijvoorbeeld die van het Belgische Bancontact en zijn Nederlandse tegenhanger iDeal. Zowel online als in fysieke winkels. Adyen kan niet alleen uw betaling aan Netflix verwerken, maar ook de Bancontact-betaling die u doet wanneer u bij de bakker een chocoladekoek koopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud