Nettowinst Keyware smelt weg door overname

De klassieke business van betaalterminals van het bedrijf van Stephane Vandervelde valt steeds verder terug. ©Thomas De Boever

De omzet van het betaalkaartenbedrijf Keyware stijgt in het eerste halfjaar met 8 procent, maar de overname van Magellan blijft fors wegen op de nettowinst.

Sinds enige tijd noemt Keyware zich liever een fintechspecialist. Dat heeft te maken met de overname van het Franse Magellan, gespecialiseerd in betaalsoftware en tokens en EasyOrder, een app om bestellingen te plaatsen bij lokale handelaars. Zo wil Keyware evolueren van een servicebedrijf naar een softwareontwikkelaar.

Het is dankzij dat nieuwe segment 'software' dat Keyware groei kan optekenen. De klassieke verhuur van betaalterminals kwijnt intussen verder weg: de omzet daalde daar van 4,5 miljoen naar 4 miljoen euro (-11%). In het tweede kwartaal kon de daling wel gestopt worden, wat volgens Keyware zou duiden op een 'kering in de trend'. Door de opkomst van e-commerce zijn er weliswaar steeds minder handelaars die een betaalterminal nodig hebben.

Het derde, veel kleinere segment, dat van de autorisaties, steeg met 6 procent.

Interimdividend

Opvallend is dat de brutobedrijfswinst (ebitda) niet mee steeg met de omzet, maar daalde met 5,4 procent tot 1,9 miljoen euro. De nettowinst ging nog forser achteruit, van 1 miljoen naar 325.000 euro (-69%). Dat heeft te maken met zware afschrijvingen van de twee overgenomen bedrijven.

Keyware maakt met de halfjaarresultaten ook bekend dat het een tussentijds dividend uitkeert van 0,03 euro per aandeel, of een totaal van 659.000 euro. Het lanceert ook een nieuw programma voor de inkoop van eigen aandelen voor een maximaal bedrag van 1 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect