NewB sleutelt aan autoverzekering

©Photo News

Het lukt NewB maar niet om een bank te worden. In afwachting wil het coöperatieve project zich ontwikkelen als verkoper van verzekeringen, en mogelijk als crowdfundingplatform en aanbieder van ethische fondsen.

NewB hoopt op een algemene vergadering in juni een statutenwijziging door te voeren die de activiteit van verzekeringstussenpersoon mogelijk maakt. Daarnaast vraagt de coöperatie van zijn leden de toestemming om ook als crowdfundingplatform en als tussenpersoon in beleggingsdiensten op te kunnen treden.

Het is intussen zes jaar geleden dat vakbonden en middenveldorganisaties het project lanceerden. Het moest uitgroeien tot een coöperatieve ethische bank die totaal anders zou bankieren dan de banken die de financiële crisis van 2007-2008 veroorzaakt hadden.

50.400
Het aantal particuliere coöperanten bij NewB

Maar NewB, intussen goed voor 50.400 coöperanten, heeft van de Nationale Bank nog steeds geen banklicentie bekomen. 'Een licentie blijft ons doel. Meer mogen we er niet over zeggen van de Nationale Bank', zegt Marc Bontemps, een van de initiatiefnemers.

NewB groeit wel nog steeds, beklemtoont hij. 'Er komen elke dag 3 tot 4 nieuwe coöperanten bij. Er zijn niet veel coöperaties die dat kunnen zeggen.'

Om zonder bankactiviteiten toch eigen inkomsten te genereren, lanceerde de coöperatie eerst een eigen betaalkaart en kondigde ze vorig jaar de lancering van verzekeringsdiensten aan. NewB zal als tussenpersoon opereren voor de Franse verzekeraar Monceau, die vorig jaar 10 miljoen euro injecteerde in de coöperatie.

Ethische autopolis

Daarbij wordt vooral gedacht aan een ethische autopolis. De concrete lanceringsdatum wordt wel wat opgeschoven. Terwijl NewB eerder sprak van begin 2018, geeft Bontemps nu 'de lente van 2018' als richtdatum aan.

Maar een ethische autopolis, wat is dat precies? 'Het antwoord willen we vooral van onze coöperanten zelf, de toekomstige gebruikers, horen', blijft Bontemps op de vlakte. 'Het gaat onder meer om de manier waarop je met de klant communiceert en hoe je omgaat met de schade aan het voertuig. We hebben daarover een enquête bij onze coöperanten gehouden en inventariseren nu wat zij belangrijk vinden.'

'De activiteit van ethische en duurzame beleggingsfondsen biedt potentieel, zowel met als zonder banklicentie', zegt NewB. Er zijn op dat terrein evenwel nog geen concrete plannen. 'De statutenwijziging dient vooral om de mogelijkheid open houden', zegt Bontemps.

NewB heeft geen interesse in een samenwerking met de ethische bank Triodos, nochtans op het eerste gezicht een geestesgenoot. 'Dat is een totaal ander model', vindt Bontemps. 'We zijn complementair. Voor elk van de twee is er een publiek.'

Belfius

De vakbond LBC-NVK, één van de stichters van NewB, sprak zich woensdag uit tegen een privatisering van Belfius. Ook dat kadert in het streven van bonden en middenveldorganisaties naar een maatschappelijk verantwoorde en lokaal verankerde bank.

'Het maatschappelijke belang van Belfius is te groot', klinkt het. 'Een notering op de beurs zal de prioriteit leggen bij het tevreden houden van de aandeelhouders door middel van winstmaximalisatie op korte termijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud