Ook Britse waakhond waarschuwt voor crypto-kapitaalrondes

Cryptomunten zoals bitcoin en ethereum wonnen honderden procenten in waarde tegenover de klassieke valuta. ©REUTERS

De Britse financiële waakhond FCA waarschuwt consumenten om bewust te zijn van risico’s wanneer ze intekenen op kapitaalrondes met digitale munten, zogenaamde ICO's (Initial Coin Offerings). China verbood vorige week dergelijke operaties.

Steeds meer overheden trekken aan de alarmbel nu virtuele munten steeds meer succes hebben bij gewone spaarders en beleggers. De aantrek is het gevolg van de spectaculaire koersstijgingen van digitale munten die gebouwd zijn op blockchain-technologie, zoals de bekende bitcoin.

De Financial Conduct Authority (FCA), de Britse toezichthouder, waarschuwde dinsdagavond dat investeren in een ICO een ‘zeer hoog risico’ inhoudt waarbij een kans bestaat dat je je hele inleg verliest.

Heel wat bedrijven en organisaties die geld nodig hebben om een project op poten te zetten, halen geld op met de uitgifte van digitale tokens. De belofte is dan dat de geldschieters die tokens later zullen kunnen gebruiken om bepaalde goederen en diensten te verkopen binnen een bepaalde ‘community’.

Heel wat beleggers hopen met de digitale munten echter vooral snel winst te maken. De koersen van bitcoin en andere crypto-valuta zijn de afgelopen maanden immers sterk gestegen tegenover klassieke munten als de dollar en de euro.

De Britse waarschuwing valt samen met krasse uitspraken van Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan. Die verklaarde in zijn bekende onomwonden stijl dat de bitcoin puur bedrog is en enkel goed is voor ‘drugdealers en moordenaars’.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content