Overnamebod moet toestand binnen Sucraf deblokkeren

Peter Paul de Vries, topman van Value8 en voorzitter van Sucraf ©ANP

Binnen de lege beursschelp Sucraf staan Nederlandse en Belgische aandeelhouders nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. Peter Paul de Vries, de CEO van Value8, hoopt dat het overnamebod dat op komst is, de zaak zal deblokkeren.

Even ons geheugen opfrissen. De holding Sucraf bezat een derde van een verwoeste suikerrietplantage in Zuid-Kivu (Congo), maar raakte dat actief kwijt door politieke manoeuvres. Twee jaar geleden verkocht de familie Kronacker, de stichters van de plantage en grootste aandeelhouders, haar belang aan Value8, een Nederlandse holding die gespecialiseerd is in het opkopen en weer vullen van lege beursschelpen.

Omdat Value8 eind november vorig jaar even boven de drempel van 30 procent ging, werd het door beurswaakhond FSMA verplicht een overnamebod uit brengen op alle aandelen die niet in zijn bezit zijn. De FSMA legde ook de prijs vast waartegen dat moet gebeuren: 2,10 euro per aandeel en 1,32 euro voor de winstbewijzen.

Op de algemene vergadering (AV) van Sucraf, die plaatsvond in een gerestaureerde oude hoeve in het noorden van de provincie Antwerpen, viel te horen dat de prospectus voor het overnamebod volop in voorbereiding is en dat het bod er voor eind juli aan komt.

De AV werd overigens een dikke twee weken verlaat. Bestuurder Guido Wallebroek was niet te spreken over die nieuwe datum en al evenmin over de plaats van het gebeuren: de gemeente Meerle, gelegen tegen de Nederlandse grens. Een plaats die volgens hem zo ver ligt dat sommige aandeelhouders wegbleven. Hij doelde onder meer op een groep dokters uit de Ardennen die al jarenlang in Sucraf zitten en er veel geld aan verloren hebben. Zij kwamen inderdaad niet opdagen.

Kwijting

Eens te meer was de AV een geanimeerde bedoening die de tegenstellingen tussen de 'historische' en de 'nieuwe' aandeelhouders in de verf zette. Het verschil van visie - om niet van wantrouwen te spreken - bleek onder meer uit de stemming over het verlenen van kwiijting aan de bestuurders. De drie bestuurders van de Nederlandse hoofdaandeelhouder Value8 gaven Guido Wallebroek geen kwijting, en omgekeerd.

Opmerkelijk: Wallebroek, de enige Belg in de raad van bestuur, was naar de AV gekomen in het bijzijn van zijn advocaat – professor Herman Braeckmans van de Universiteit Antwerpen - en een deurwaarder. Opnieuw een signaal dat hij zijn drie medebestuurders van Value8 niet bepaald vertrouwt.

Het is niet zo vreemd dat de Belgische aandeelhouders helemaal anders tegen Sucraf aankijken dan de Nederlanders. Mensen die al jaren aandeelhouder zijn, hebben de neergang van de plantageholding meegemaakt en vaak veel geld verloren op hun aandelen. Value8 beschouwt Sucraf gewoon als een lege beursschelp. ‘Ik kan Lernout & Hauspie niet laten herleven’, zei de Vries daarover na afloop van de AV. Waarmee hij bedoelt dat hij de klok niet kan terugdraaien.

Verhoudingen

De topman van Value8 – en voorzitter van Sucraf - hoopt dat het nakende overnamebod de zaak wat kan deblokkeren. Dit bod zal in ieder geval de verhoudingen tussen de grootste aandeelhouders wijzigen. Nu heeft Value8 een belang van 29,9 procent, de Nederlandse small cap-investeerder Jacobus Pieter Visser heeft 15,82 procent en Drupafina, het beleggingsvehikel van Guido Wallebroek, 15,01 procent. Opvallend was dat Visser niet op de algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd was.

Om Sucraf te kunnen gebruiken als lege beursschelp en er andere activiteiten in te stoppen, moet bij de voormalige plantageholding eerst orde op zaken worden gesteld. Het eigen vermogen is momenteel negatief en er zijn voor 3 miljoen euro schulden. Om helemaal vrij te kunnen handelen - en de statuten te kunnen veranderen - zouden de Nederlanders een belang van 75 procent moeten verwerven.

Met het weldra startende bod zullen ze daar niet in slagen, want Wallebroek heeft rond zich een groep aandeelhouders verzameld die samen ongeveer 27 procent controleert. Maar met de helft van de aandelen, zou de Vries ook al tevreden zijn. ‘Dan kan het traject voor de ‘reverse listing’ starten’, meent hij.

Congo

Hoe groot het wantrouwen tussen het clubje rond Wallebroek en Value8 is, bleek nog uit iets anders. Value8 zou de familie Kronacker een mandaat willen geven om in Congo te gaan onderhandelen en nog zoveel mogelijk te recupereren van de ontvreemde en vernielde activa. De eventuele opbrengsten zouden dan 50/50 verdeeld worden onder de Kronackers en Sucraf.

Wallebroek verzet zich daartegen als bestuurder. Hij wil eerst weten welke activa Sucraf allemaal in Congo bezat - er is onder meer sprake van een pand in Kinshasa - maar zegt geen toegang te krijgen tot de dozen met documenten die de Kronackers bij de verkoop van hun belang hebben overgemaakt aan Value8. Iets wat de Vries dan weer ontkent. De bewuste dozen staan op het hoofdkwartier van Value8 in Bussum, zegt hij, en Wallebroek is welkom.

Wallebroek vreest ook dat de familie Kronacker en Value8 onder een hoedje spelen en de Congolese opbrengsten zouden overhevelen naar een of ander vehikel. Een vrees die de Vries van tafel veegt. 'Me laten omkopen? We zijn met zijn drieën hierheen gereden in een oude Golf en ik heb zes kinderen. Mijn hobby's zijn tennissen en hardlopen. Een paar nieuwe schoenen zou ik wel kunnen gebruiken... En een fles wijn kan ook nog wel', grinnikt hij.

Op de vergadering werden alle agendapunten goedgekeurd. Zoals in vorige jaren onthield de commissaris zich van een oordeel, omdat niet zeker is dat de continuïteit van de vennootschap gegarandeerd is.

Eind vorig jaar gaf Value8 Degroof Petercam de opdracht om 56.695 aandelen en 62.820 winstbewijzen op de beurs te verkopen. Het ging om effecten van onbekende of overleden mensen die moesten gedematerialiseerd worden, zoniet riskeerde Sucraf een boete.

De effecten werden via een veiling verkocht,  tegen een gemiddelde koers van respectievelijk 1,014 en 0,974 euro, en kwamen grotendeels in handen van de Nederlander Jacobus Pieter Visser.

Aan de hele operatie werd nauwelijks ruchtbaarheid gegeven, al verschenen wel twee persberichten en was het ook zichtbaar op de website van Euronext.

Dat bracht aandeelhouder Guido Bernaerts, de CEO van Group Bernaerts Vastgoed uit Brasschaat, ertoe te spreken van een ongelijke behandeling van de aandeelhouders. Hij overweegt daarom de FSMA te verzoeken een onderzoek in te stellen rond deze transacties.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud