Private Insurer bezorgt P&V jarenlange kater

Hilde Vernaillen, de CEO van P&V, verwacht dat de procedures rond de stopzetting van Private Insurer nog zeker enkele jaren duren. ©P&V

De Belgische verzekeraar P&V kocht met Private Insurer een kat in een zak. Minder dan een jaar na de aankoop wordt de levensverzekeraar ontmanteld en moet de koper een verlies van 52 miljoen euro slikken. De kater dreigt nog jaren aan te slepen.

'Dankzij deze overname worden we een belangrijke speler in tak 23’, zei P&V Groep midden december 2019 in een persbericht. De coöperatieve verzekeraar tekende toen een akkoord voor de overname van Private Insurer. Dat is een Brusselse levensverzekeraar gespecialiseerd in tak 23-levensverzekeringen, een product dat het best omschreven kan worden als een beleggingsfonds in een fiscaal voordelig verzekeringsjasje. Door de premie-inkomsten van Private Insurer (85 miljoen euro) zou P&V (23 miljoen) een grote sprong maken in dit groeiende segment.

De afronding van de deal werd door de coronapandemie verstoord, maar in juni 2020 kreeg P&V de sleutels van het bedrijf. Het nieuwe management ontdekte vrij snel onregelmatigheden. Dat nieuws sijpelde door naar sommige makelaars, maar de problemen bleven dan nog een tijd onder de radar. Tot op 18 februari speurders een huiszoeking uitvoerden bij Private Insurer. Die had op zich niets te maken met de onregelmatigheden, maar met een ander oud dossier van gedupeerde Private Insurer-klanten. Toch kwam dan het dossier in een stroomversnelling. P&V kondigde aan de stekker uit Private Insurer te trekken. Er kunnen geen nieuwe premies worden gestort en de bestaande contracten gaan in run-offmodus, een uitdoofscenario.

52 miljoen
Negatieve impact
Het uitdoofscenario voor Private Insurer heeft een negatieve impact van 52 miljoen euro op P&V.

CEO Hilde Vernaillen spreekt nu - naar aanleiding van de jaarcijfers - voor het eerst over de zaak, die een eenmalige negatieve impact van 52 miljoen euro op de P&V-cijfers van 2020 had. ‘Dat is de schatting van de kosten die P&V maximaal zal moeten dragen om Private Insurer op een geordende manier in run-off te beheren.' Daar zitten mogelijke kosten in van rechtszaken, experts of indekkingen om het dossier af te wikkelen. Hoe zwaar wegen die kosten tegenover de aankoopprijs? 'We hebben de aankoopprijs niet gecommuniceerd, maar die kosten zijn niet in verhouding, dat is duidelijk. Private Insurer was een kleine speler.'

Rechtszaken

De Private Insurer-pagina is boekhoudkundig omgeslagen, maar het dossier zal P&V nog lang achtervolgen via rechtszaken van klanten tegen zowel Private Insurer als tegen P&V. Daarnaast hebben Private Insurer en P&V zelf juridische stappen gezet om ‘hun rechten te vrijwaren’.  Hoe lang zal alles nog duren? ‘Dat hangt af van de klanten en de procedures, maar het zal zeker nog enkele jaren duren’, zegt Vernaillen.

De essentie

  • P&V gaat de levensverzekeraar Private Insurer minder dan een jaar na de overname opdoeken nadat er onregelmatigheden zijn ontdekt.
  • De afwikkeling heeft een negatieve impact van 52 miljoen euro op de jaarcijfers 2020 van P&V Groep.
  • De afwikkeling en allerlei rechtszaken zullen nog jaren duren.

P&V zegt dat het zijn verantwoordelijkheid neemt om de onregelmatigheden bij Private Insurer recht te zetten. Sommige klanten willen dat verhinderen, omdat ze door zo’n gedwongen regularisatie een zware financiële kater oplopen. Twee gefortuneerde klanten hebben P&V voor de rechter gedaagd. ‘In het belang van iedereen - en ook van de klanten - kan ik daar niet veel commentaar op geven’, zegt Vernaillen.

Naast die onregelmatigheden vielen bij Private Insurer ook enkele lijken uit de kast rond oude dossiers van gedupeerde klanten. ‘Er waren nog wat oude rechtszaken die gekend waren, maar niet allemaal’, zegt Vernaillen. De huiszoeking in februari kwam als een verrassing. ‘We wisten niet dat die geschillen aanleiding konden geven tot strafrechtelijke procedures.’

‘Het is wat het is’, zegt Vernaillen over die juridische erfenis. ‘Het is wat complex om dat allemaal tegelijk te behandelen.’ Is P&V misleid bij de aankoop? ‘Het is niet aan ons om ons uit te spreken over verantwoordelijkheden. Dat moet door de juiste instanties gebeuren.’

De perikelen rond Private Insurer zijn de hoofdreden waarom P&V vorig jaar de winst met twee derde zag terugvallen van 63,4 miljoen euro naar 20,6 miljoen. Zonder de impact van Private Insurer én een eenmalige andere boekhoudkundige aanpassing had Vernaillen een winstgroei van meer dan 50 procent kunnen voorleggen.

Vertrouwen

2020 had een ‘excellent’ jaar kunnen zijn, want P&V kon met 13.000 nieuwe klanten zijn marktaandeel in schadeverzekeringen verhogen. En bij de levensverzekeringen zakten de premie-inkomsten minder dan de markt. De totale inkomsten stegen met 2 procent naar 1,65 miljard euro. ‘De groep kijkt met vertrouwen naar de toekomst’, zegt Vernaillen.

De coöperatieve verzekeraar gaat op de aandeelhoudersvergadering - met op kop enkele organisaties uit de socialistische zuil - een dividend van in totaal 4 miljoen euro voorstellen.

Heeft P&V zijn appetijt voor overnames verloren? ‘Niet noodzakelijk. Dit dossier heeft wel belangrijke gevolgen voor vandaag, maar het zou spijtig zijn als we onze strategie zouden veranderen door één dossier. We zullen de markt altijd blijven afspeuren naar mogelijke opportuniteiten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud