Startschot voor beursgang Belfius

De beursgang van Belfius kan de staat naar verwachting zo'n drie miljard euro opleveren. ©BELGA

De regering-Michel gaat eerstdaags zakenbanken aanschrijven om de beursgang van Belfius te begeleiden. Dat vernam De Tijd.

Op basis van de voorstellen en de voorwaarden die ze zal binnenkrijgen, wordt een bankensyndicaat samengesteld dat de aandelen aan de man moet brengen. Zes jaar na de nationalisering van de bank wordt daarmee het startschot voor de privatisering gegeven.

Tot voor kort hield de regering-Michel nog alle opties open: een beursgang of een gedeeltelijke verkoop. In dat laatste geval zou een strategische investeerder worden gezocht.

Die laatste piste werd gevolgd bij de privatisering van Proximus (toen Belgacom) en Bpost. Maar voor Belfius kiest de regering voluit voor een beursgang. Ze heeft de bank afgelopen zomer gevraagd met de voorbereidingen te beginnen. Belfius zou graag in de lente van 2018 naar de beurs van Brussel trekken.

Drie miljard

De bedoeling is dat de staat maximaal 49 procent van de bankgroep naar de beurs brengt. De verwachting is dat het om ongeveer een derde zal gaan. Belfius wordt op 7 à 9 miljard euro gewaardeerd. Een verkoop kan tot 3 miljard opbrengen. De federale regering wil 400 miljoen euro gebruiken om de gedupeerde Arco-coöperanten te vergoeden. De rest gaat naar de afbouw van de staatsschuld.

9 miljard
Belfius wordt op 7 à 9 miljard euro gewaardeerd.

Belfius - sinds 2011 en de neergang van Dexia in handen van de federale regering - zou graag een rol spelen in het bankensyndicaat, net zoals de Nederlandse bank ABN AMRO dat deed toen die werd genationaliseerd. Het is evenwel niet zeker of de federale regering dat zal toestaan. ‘We moeten voorzichtig zijn. Belfius zou in dat geval rechter en partij zijn in een proces dat over miljarden gaat’, klinkt het in regeringskringen.

Ondanks de verkoop van een deel van haar aandelen rekent de regering-Michel erop dat Belfius haar dividend op peil houdt via de uitkering van een groter deel van de winst. Ze zou daarmee een dubbelslag slaan: de inkomsten uit dividenden - die meetellen voor de begroting - behouden én de opbrengst van de privatisering kunnen gebruiken om de staatsschuld te verlagen.

Dividend behouden

Belfius spekte de begroting vorig jaar met 225 miljoen dividend. Dat kwam overeen met iets meer dan 40 procent van de winst. Waarnemers zijn van oordeel dat dat naar 50 procent kan stijgen.

Belfius, de voormalige Dexia Bank, werd in 2011 overgenomen door de federale regering, toen de Dexia-groep aan het omvallen was. De regering betaalde 4 miljard euro voor de bank. In het licht van de huidige waardering van Belfius heeft ze dus uitzicht op een flinke meerwaarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud