Advertentie
Advertentie

Stormloop op bitcoinfutures

©Bloomberg

De enorme vraag naar aan de bitcoin gelinkte futures doet de virtuele munt opveren en de site van beursuitbater CBOE crashen.

Wie geloofde dat de lancering van futures, beleggingsproducten waarmee je kan anticiperen op een stijging of daling van de virtuele munt, de bitcoinmarkt wat meer tot bedaren zou brengen, is er dus aan voor de moeite. 

Meteen nadat de Amerikaanse beursuitbater CBOE zondag de eerste bitcoinfutures had gelanceerd, ging de prijs door het dak. In zes minuten spurtte de koers van de bitcoin 11 procent hoger, om de rest van de dag als een jojo op en neer te gaan. In de eerste drie uur handel veranderden 1.000 contracten van eigenaar, weet de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. De stormloop op de bitcoinfutures was zelfs zo groot dat de website van CBOE tijdelijk platlag. 

De komst van de bitcoinfutures is belangrijk, omdat dat grote beleggers, genre verzekeraars en pensioenfondsen, de kans geeft te investeren in de bitcoin. Tot nog toe was dat niet het geval, onder meer omdat de bestaande markt niet liquide genoeg is. Al neemt het risico toe dat de bitcoinzeepbel alleen maar groter wordt als dergelijke grote jongens de markt betreden. 

Volgende week is de volgende grote test. Dan lanceert de Amerikaanse CME, een rechtstreekse concurrent van CBOE, zijn versie van bitcoinfutures. 

Niet voor Belgen

De Belgische financieeltoezichthouder, de FSMA, bepaalde al in 2014 dat beleggingen die zijn afgeleid van exotische en ingewikkelde producten, zoals CFD’s of binaire opties, hier niet mogen worden verkocht.

‘Dat geldt ook voor beleggingsproducten die gelinkt zijn aan niet-gereglementeerde virtuele munten zoals de bitcoin’, valt te horen bij de FSMA. Zelfs reclame voor dit soort exotische beleggingen mag niet. Een buitenlandse broker die Belgische klanten via internetreclame probeert te lijmen voor een investering in bitcoinfutures of andere afgeleide producten, overtreedt de wet.

De meeste mensen zijn niet meer bezig met de vraag of de bitcoin al dan niet een beloftevolle technologie is. Iedereen kijkt met open mond naar de koersexplosie en stelt zich de vraag hoeveel hoger de koers nog kan.
KBC

Intussen staat de telefoon bij veel Belgische banken en beurshuizen roodgloeiend. ‘We krijgen enorm veel vragen over hoe je in de bitcoin en andere virtuele munten moet investeren’, valt bij KBC te horen. ‘Dat is op alle niveaus: van de onlinebroker en de vermogensbeheerpoot tot onze echt grote klanten. Iedereen wil weten hoe de bitcoin werkt, wat de koersopstoot drijft en op welke manieren je erin kan investeren.’

‘De meeste mensen zijn niet meer bezig met de vraag of de bitcoin al dan niet een beloftevolle technologie is. Iedereen kijkt met open mond naar de koersexplosie en stelt zich de vraag hoeveel hoger de koers nog kan.'

Niet gereguleerd

Alleen: de Belgische banken en beurshuizen kunnen die klanten op geen enkele manier bedienen. Omdat de bitcoin niet gereguleerd is, kan je bij de Belgische financiële instellingen sowieso niet rechtstreeks in virtuele munten beleggen. ‘We kunnen ook geen afgeleide producten aanbieden’, vervolgt KBC. ‘We geven enkel uitleg over wat de bitcoin is.’

Gelijkaardige geluiden bij de onlinebrokers Keytrade Bank en Binck, die ook een pak meer oproepen binnenkrijgen. ‘In Nederland bieden we al beleggingen in bitcoin aan in de vorm van ETN’s, effecten die de koers van de virtuele munt schaduwen’, legt Ronald Veerman, de woordvoerder van Binck, uit. ‘Zodra we kunnen, zullen we wellicht ook de futures in bitcoin verkopen. Maar in België zullen we dat niet doen.’

Ondanks het verbod van de FSMA maakt de onlinebroker Lynx wel reclame voor afgeleide beleggingen in bitcoin. ‘Volgens onze informatie kunnen die producten hier wel worden verkocht. Vanaf woensdag zullen we de nieuwe bitcoinfutures ook verkopen.’

Speeltuin voor klein clubje

Hoewel bitcoins en andere virtuele munten door de hype mainstream zijn geworden, wordt de markt gedomineerd door een select clubje beleggers. Dat leert een rondvraag van het persagentschap Bloomberg. Ongeveer 40 procent van alle bitcoins die vandaag circuleren - bijna 17 miljoen virtuele munten - is in handen van slechts 1.000 investeerders, schat Bloomberg. Volgens Tetras Capital, een hefboomfonds dat zich toelegt op virtuele munten, controleert een honderdtal mensen bijna een vijfde van alle uitstaande bitcoins.

Die situatie verontrust de rest van de markt. Want ‘whales’ of ‘walvissen’, zoals deze grote beleggers soms worden genoemd, kunnen de bitcoinmarkt volop manipuleren. Sommige waarnemers vermoeden dat de hevige koersschommelingen van de voorbije dagen het werk zijn van anonieme bitcoinwalvissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud