Superbelegger Buffett presteert minder dan verwacht

Warren Buffett, naast een iconisch belegger ook een bekend ukulelespeler, heeft een minder tweede kwartaal achter de rug. ©EPA

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van het beleggersicoon Warren Buffett, ziet zijn operationele winst terugvallen door de zwakkere verzekeringspoot.

Tussen april en eind juni boekte Berskhire Hathaway  een operationele winst van 6,1 miljard dollar. Dat is bijna 12 procent minder dan wat Buffetts beursgenoteerde vehikel kon voorleggen in het tweede kwartaal van vorig jaar en lager dan wat analisten hadden voorspeld. 

122 miljard
Cashberg
Op het einde van het tweede kwartaal had Berkshire Hathaway liefst 122 miljard dollar aan cash ter beschikking voor nieuwe investeringen.

De sterkere terugval van de bedrijfswinst is voornamelijk te wijten aan de tragere economische groei en de zwakkere herverzekeringsactiviteiten. De verzekeringspoot zag zijn operationele winst met bijna 63 procent slinken. 

Remonte

Als we kijken naar de nettocijfers, het onderste lijntje van de resultatenrekening, ziet het plaatje er helemaal anders uit. De nettowinst van Berkshire Hathaway steeg met zo'n 17 procent van 12 naar 14 miljard dollar. Die stevige toename is te danken aan de remonte van de aandelenmarkten, die de beleggingsportefeuille van Berkshire Hathaway althans op papier forse meerwaarden opleverde. Via Berkshire Hathaway is Buffett aandeelhouder van onder andere Apple, Bank of America, Wells Fargo en Coca-Cola.

Buffett heeft ook een belang van bijna 27 procent in de voedingsgigant Kraft Heinz. Die groep ging eerder dit jaar zwaar onderuit op de beurs na een zware afboeking en een onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder SEC. De cijfers voor het eerste en tweede kwartaal van dit jaar waren nog niet beschikbaar, zegt Berkshire Hathaway in een persbericht

Cashberg

De 88-jarige iconische belegger heeft hoe dan ook nog bergen cash op zak op om nieuwe investeringen te doen. Op het einde van het tweede kwartaal beschikte Berkshire Hathaway over liefst 122 miljard dollar aan cash, een record.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect