Advertentie
netto

Test-Aankoop sleept verzekeraars voor rechter

Test Aankoop sleept onder andere AXA voor de rechter. ©BELGA

Volgens de consumentenorganisatie schenden de verzekeraars Axa, AG Insurance en Belfius de privacywetgeving met hun medische vragenlijst.

Volgens de wet mogen er enkel gegevens worden verzameld die noodzakelijk, relevant en niet-excessief zijn ten opzichte van het doel waarvoor ze zijn verzameld. 

Test-Aankoop controleerde vorig jaar twaalf verzekeraars en ontdekte dat enkel Argenta geen vragen stelde die te vaag waren of een inbreuk zijn op de privacy. De andere elf kregen vorig jaar een ingebrekestelling, schrijven L'Echo en De Standaard.

Omdat daarop te weinig reactie kwam, gaat de consumentenorganisatie nu een stap verder. Op 20 februari werd een vordering tot staking ingediend tegen AXA bij de rechtbank van koophandel in Brussel. Belfius en AG Insurance worden eveneens voor de rechter gesleept.

'Die drie zijn de slechtste leerlingen van de klas en de grootste verzekeraars op de markt', zegt Simon November, de woordvoerder van Test Aankoop. 'Wij willen dat ze ermee stoppen en vragen van de rechtbank hen een dwangsom op te leggen als ze dat niet doen.' Een uitspraak wordt pas ten vroegste verwacht over een jaar.

Verbaasd

De verzekeraars reageren vrijdag verbaasd op het nieuws. De vragenlijst werd volgens hen goedgekeurd door het Opvolgingsbureau voor tarifering, een orgaan dat paritair samengesteld is uit vertegenwoordigers van de verzekeringssector en vertegenwoordigers van de patiënten en consumenten, en dat voorgezeten wordt door een magistraat.

Wij waren bereid tot een constructieve dialoog hierover. We hebben Test-Aankoop hiervoor herhaaldelijk uitgenodigd, maar daar is de organisatie nooit op ingegaan.
Gianni De Muynck
Woordvoerder AXA

'We betreuren de gerechtelijke stappen die Test-Aankoop onderneemt, aangezien wij bereid waren tot een constructieve dialoog hierover. We hebben Test-Aankoop hiervoor herhaaldelijk uitgenodigd, maar daar is de organisatie nooit op ingegaan', aldus Gianni De Muynck, woordvoerder voor Axa Belgium.

Eenzelfde geluid valt te horen bij AG Insurance. 'Wij zijn officieel nog niet in kennis gesteld van de dagvaarding en wachten dit af', aldus woordvoerder Gerrit Feyaerts. Ook hij zegt verbaasd te zijn, omdat AG Insurance in november gereageerd heeft op opmerkingen van Test-Aankoop over de medische vragenlijst, maar daar van de consumentenorganisatie nooit een antwoord op gekregen heeft. 'Het lijkt ons logisch dat hierover een dialoog aangegaan wordt, en daar zijn we nog steeds toe bereid', aldus Feyaerts.

Ook bij Belfius wordt verbaasd gereageerd. 'Belfius heeft bovendien nog geen kennisgeving ontvangen', aldus woordvoerster Ulrike Pommée.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud