'Verzekeringsmarkt Lloyd's kiest voor Brussel'

Het hoofdkwartier van Lloyd's in Londen. ©REUTERS

Het Britse verzekeringssyndicaat verkiest de Belgische hoofdstad boven Luxemburg.

Brussel lijkt een graantje mee te pikken van het effect van de brexit op de financiële sector in Londen. Volgens het vakblad Insurance Insider koos het Britse verzekeringssyndicaat Lloyd's dinsdagavond laat voor de Belgische hoofdstad voor zijn vestiging op het continent. Lloyd's is de eerste grote Londense financiële speler die Londen deels voor continentaal Europa inruilt.

Het vertrek van de Britten uit de EU beïnvloedt de financiële sector omdat een vestiging in één EU-land in die sector volstaat om met een Europees paspoort elders in de Unie actief te zijn. Door de brexit kijken tal van banken en verzekeraars uit naar een nieuw filiaal in de EU of overwegen ze een exit uit de Britse hoofdstad.

Concurrentie

Brussel had in de laatste rechte lijn concurrentie van Luxemburg. Daarvoor passeerden ook Dublin, Frankfurt, Malta en Parijs de revue. De raad van bestuur van Lloyd's (council) moet de beslissing nog formeel goedkeuren. Lloyd's komt allicht donderdag met meer details naar buiten, samen met zijn jaarresultaten.

Onze hoofdstad wint aan belang als financieel centrum. Maandag bleek Brussel zeven plaatsen geklommen te zijn in de wereldranglijst van financiële centra. Het staat wel maar op de 55ste plaats.

Brussel had onder meer concurrentie van Luxemburg, Dublin, Frankfurt, Malta en Parijs.

Volgens het persbureau Reuters kan de beslissing van Lloyd's leiden tot de verhuizing van tientallen werknemers, eerder dan honderden zoals het geval is bij banken. Mogelijk zullen andere verzekeraars het voorbeeld van Lloyd's volgen en naar Brussel komen.

Lloyd's is geen verzekeraar, maar een verzekeringsmarkt, waar financiële spelers samenwerken om verzekeringsrisico's onder elkaar te verdelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect