Wirecard-schuldeisers claimen 12 miljard euro

Wirecard was tot vorig jaar een Duitse beurslieveling, maar het succes bleek op frauduleus zand gebouwd. ©AFP

Meer dan 11.500 schuldeisers van het Duitse fintechbedrijf Wirecard, dat na een fraudeschandaal over de kop is gegaan, hebben nu voor 12,4 miljard euro aan claims ingediend. Dat bevestigde de rechtbank in München.

Afgelopen zomer beleefde het Duitse betaalbedrijf Wirecard zijn eigen versie van Lernout & Hauspie. Het failliete Wirecard, tot enkele maanden geleden nog een van de sterren op de Duitse DAX-index, boekte in juni voor 1,9 miljard aan fictieve transacties. Het succes van het bedrijf bleek op frauduleus zand gebouwd.

Wirecard, dat diensten verleende voor cashloos betalen, aan de kassa en op internet, was actief in een erg concurrentiële markt. Het parket in München gaat ervan uit dat het bedrijf sinds 2015 fictieve winsten rapporteerde. Er loopt nu een onderzoek wegens commerciële fraude en bendevorming, en een onderzoekscommissie in het Duitse parlement gaat op zoek naar politieke verantwoordelijkheden.

In augustus werden verschillende directieleden, waaronder de topman Markus Braun, opgepakt en weer vrijgelaten na het betalen van grote borgsommen. Braun werd ook aangeklaagd voor handel met voorkennis.

Vereffening

De rechtbank van München rapporteert nu ook een schadeclaim van 12,4 miljard euro, van meer dan 11.500 schuldeisers. Dat zijn banken, investeerders en zakenrelaties, maar evengoed een groot aantal beleggers. De rechtbank verwacht zelfs dat de vereffening van het bedrijf niet genoeg zal opbrengen om aan de claims te voldoen. De vereffenaar zou tot nu toe nog maar een half miljoen euro hebben opgehaald.

500.000
vereffening
De rechtbank van München verwacht dat de vereffening van het bedrijf niet genoeg zal opbrengen om 12 miljard euro aan claims te vergoeden. De vereffenaar zou tot nu toe nog maar een half miljoen euro hebben opgehaald.

Het debacle betekende niet alleen de ondergang voor Wirecard, ooit een beurslieveling die in waarde zelfs de gigant Deutsche Bank overklaste. De affaire was ook bijzonder pijnlijk voor toezichthouders, beleidsmakers, analisten en auditoren, zeker toen bleek dat werknemers van de Duitse beurswaakhond Bafin volop handelden in Wirecard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud