Zuid-Korea duwt bitcoinkoers omlaag

Een handelsplatform afficheert de koersen van virtuele munten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. ©REUTERS

Zuid-Korea kondigt plannen aan om de handel in cryptomunten in de ban te doen. De koers van de bitcoin kreeg een opdoffer.

De Zuid-Koreaanse regering zegt bezorgd te zijn over de sterke opmars van virtuele munten. De forse koersstijging van munten als de bitcoin heeft de vrees aangewakkerd voor een zeepbel. Minister van Justitie Park Sang-ki kondigde donderdag aan dat hij aan een wet werkt die de handel in cryptomunten verbiedt. Het overleg met het ministerie van Financiën en de financiële regulatoren zou vergevorderd zijn.

De belastingdiensten vielen eerder deze week binnen bij de belangrijkste handelsplatformen in virtuele munten, waaronder Bithumb en Coinone. De autoriteiten verdenken de bedrijven van belastingontduiking.

'De lokale politie houdt ons al sinds vorig jaar in het oog', zei een woordvoerder van Coinone aan het persagentschap Reuters. 'Ze denkt dat wat wij doen gelijkstaat aan gokken.'

Koers onder 13.000 dollar

Door de demarche van de Zuid-Koreaanse autoriteiten stond de bitcoin , de bekendste virtuele munt, donderdag onder zware druk. De koers zakte weg tot net onder 13.000 dollar, om even later te stabiliseren rond 13.500 dollar. Sinds het begin van de week verloor de - weliswaar bijzonder volatiele - cryptomunt al bijna een vijfde van zijn waarde.

De felle reactie kwam er omdat Zuid-Korea een belangrijke markt is voor cryptomunten. Er wordt zoveel gegokt met de bitcoin dat de lokale koers, omgerekend zowat 17.000 dollar, hoger ligt dan die op de internationale handelsplatformen. 

De plannen van de regering wekken verzet op. Meer dan 55.000 Zuid-Koreanen ondertekenden al een petitie tegen een verbod op de handel in virtuele munten.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content