Zweedse betaalgigant Klarna waardevolste fintechspeler van Europa

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg, een van de aandeelhouders van Klarna. ©Klarna

De Zweedse specialist in onlinebetalen Klarna wordt na een nieuwe kapitaalronde op 9 miljard euro geschat. Dat is goed nieuws voor de rapper Snoop Dogg, die een van de kleinere aandeelhouders van Klarna is.

Klarna, dat focust op toepassingen die het voor klanten gemakkelijker maken om achteraf te betalen, blijkt in een nieuwe kapitaalronde meer dan 548 miljoen euro te hebben bijgetankt om zijn verdere groeiplannen te kunnen waarmaken. Onder de nieuwe geldschieters bevinden zich het Singaporese staatsfonds GIC en een aantal bekende investeerders, zoals het Amerikaanse BlackRock en HMI Capital. Andere aandeelhouders zijn onder andere de winkelketen H&M en de Amerikaanse rapper Snoop Dogg.

Bij de nieuwe kapitaalronde wordt Klarna gewaardeerd op net iets minder dan 9 miljard euro. Bij de vorige kapitaalronde stond de teller nog op 5 miljard euro. Daardoor hebben de Zweden met gemak de Britse mobiele bank Revolut van de troon gestoten als Europa's waardevolste fintechbedrijf in private handen. Naar eigen zeggen is Klarna wereldwijd het nummer vier.

9 miljard
waardering
In de recentste kapitaalronde wordt Klarna geschat op 9 miljard euro.

Kopen op de poef

Dat is opvallend, want eigenlijk is de business waar Klarna zich op toelegt allesbehalve nieuw: kopen op de poef. Wie bij het online shoppen kiest voor Klarna als betaalmethode, moet geen kaart of betaalbakje bovenhalen. Enkele gegevens zoals naam, telefoonnummer en adres intikken volstaat.

De webwinkel stuurt het product naar de klant, met daarbij een factuur die binnen 21 dagen moet worden betaald. Klarna heeft de retailer intussen al betaald, of de eindklant nu betaalt of niet.

Klarna vist in dezelfde vijver als concurrenten zoals het Amerikaanse Paypal of Square, de betaaldienst die Twitter-baas Jack Dorsey oprichtte. Maar Klarna's formule is ontegensprekelijk een succes. De groep is actief in 17 landen en zegt 12 miljoen maandelijkse actieve gebruikers te tellen die bij 200.000 retailers kunnen shoppen. Sinds midden juni is Klarna ook actief in België. Hoeveel klanten vandaag gebruik maken van Klarna's diensten in ons land, wilde het bedrijf dinsdag niet vertellen.

Niet iedereen is trouwens blij met de opmars van 'koop nu, betaal later'-spelers zoals Klarna. Critici stellen dat bedrijven als Klarna consumenten dieper in de schulden dreigen te steken.

Wall Street in vizier

De coronacrisis gaf het bedrijf nog een extra duw in de rug, zei CEO Sebastian Siemiatkowski eerder dit jaar in De Tijd. Zowel in transactievolumes als in omzet was er volgens hem een stevige groei tijdens de lockdown. Al kon dat niet verhinderen dat Klarna flink verlieslatend was in de eerste jaarhelft. De operationele winst ging in de eerste zes maanden van 2020 met een ruim een derde de hoogte in naar 442 miljoen euro.

Maar netto dook Klarna in dezelfde periode voor 53 miljoen euro in het rood, liefst zeven keer meer dan een jaar eerder. Sinds het bedrijf in 2005 werd opgericht, was Klarna nagenoeg altijd winstgevend. Maar door de torenhoge investeringen in verdere groei leed de groep vorig jaar het eerste verlies uit haar bestaan. Dat de verliezen nu nog veel hoger oplopen, is ook te wijten aan de coronacrisis. Net zoals klassieke banken zag ook Klarna zich verplicht om flink wat extra geld opzij te zetten om eventuele verliezen op te vangen op kredieten die klanten niet of laattijdig teru

Met het verse kapitaal wil Klarna nu een versnelling hoger schakelen in de Verenigde Staten, waar het betaalbedrijf al 9 miljoen klanten telt. Al heeft Klarna eerder al aangegeven dat geld van privé-investeerders allicht niet zal volstaan om alle ambities waar te maken. Siemiatkowski zei al dat een beursnotering op Wall Street tot de mogelijkheden behoort, al kan het nog een tot twee jaar duren voor het zover is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud