Advertentie

Aandeelhouders geven ING-top geen kwijting

Bestuursvoorzitter Ralph Hamers (r.) en president-commissaris Hans Wijers kregen geen kwijting van hun aandeelhouders. ©ANP

De aandeelhouders van ING hebben dinsdag massaal hun ongenoegen laten blijken over de witwasaffaire bij de Nederlandse bank en de rel rond de verloning van topman Ralph Hamers.

De aandeelhouders weigerden op de algemene vergadering (AV) kwijting te verlenen aan de raad van bestuur (wat in ons land de directie is) en aan de raad van commissarissen (het Nederlandse equivalent van de raad van bestuur in België). Volgens Nederlandse media trok zo'n 62 procent van de aandeelhouders zijn steun in.

Het niet verlenen van kwijting dat de bestuurders van de bank achteraf nog persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor alles wat er is gebeurd in het afgelopen boekjaar. Het niet verlenen van kwijting is erg uitzonderlijk. In 2009 gebeurde hetzelfde met de Fortis-top.

Schikking

De aandeelhouders waren bijzonder ontevreden over de schikking van 775 miljoen euro die ING trof met de Nederlandse overheid in een witwaszaak, nadat de bank te weinig zou hebben gedaan om het witwassen van crimineel geld te voorkomen. Daarnaast speelde ook de geplande opslag van Hamers een rol. De raad van commissarissen moest die opslag van 50 procent weer intrekken, na massaal protest.

Onder meer de Vereniging van Effectenbezitters toonde zich dinsdag erg kritisch en vreest dat er nog meer lijken uit de kast zullen vallen bij ING, zo bericht de NOS. Ook de pensioenfondsen PGGM, PMT PME en APG steunden het bestuur niet.

Door het niet verlenen van kwijting, zijn er nog juridische stappen mogelijk tegen de bestuurders. Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen, sprak zijn teleurstelling uit over de uitslag van de stemming, maar was niet geheel verrast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud