Aandeelhouderswissel op til bij Econopolis

Geert Noels is de bekendste bezieler en het uithangbord van Econopolis. ©Dries Luyten

Er tekent zich een wissel van de wacht af in het aandeelhouderschap van de Antwerpse vermogensbeheerder Econopolis rond Geert Noels. De familie Leysen en Urbain Vandeurzen staan op het punt uit te stappen.

Econopolis werd in 2009 opgericht door ex-Petercam-econoom Geert Noels en door Geert Wellens, die vroeger bij De Tijd-uitgever Mediafin aan de slag was. Vooral Noels werd het uithangbord van de tegendraadse vermogensbeheerder, die zich graag profileert als een onafhankelijk alternatief voor de adviesafdelingen van de klassieke banken. Naast vermogensbeheer geeft Econopolis ook strategisch advies en overnameadvies en investeert het zelf in ondernemingen (private equity).

Er lijkt onenigheid te bestaan over de toekomst. Vandeurzen en Leysen zouden aangestuurd hebben op een schaalvergroting. Noels weigert dat al jaren resoluut.

De familie van Mark Leysen stapte in 2009, kort na de oprichting, in het kapitaal. Econopolis werd toen gewaardeerd aan 3 miljoen euro. Leysen is de sterke man achter de verzekeringsmakelaar Van Breda Risks and Benefits. Urbain Vandeurzen (ex-LMS International, ex-voorzitter Gimv) volgde zes jaar later. De twee ondernemers bezitten samen ongeveer 45 procent van de aandelen.

Maar daar komt nu verandering in, schrijft De Standaard. Het nieuws wordt aan De Tijd bevestigd. Leysen en Vandeurzen staan op het punt uit te stappen.

Dubbele reden

De betrokkenen willen geen commentaar kwijt, maar volgens onze informatie ligt een dubbele reden aan de basis van de op til zijnde wijzigingen.

Enerzijds lijkt er onenigheid te bestaan over de toekomst van Econopolis. Vandeurzen en Leysen zouden aangestuurd hebben op een schaalvergroting. Een beweging die, onder druk van de nieuwe Europese consumentenrichtlijn MiFID II en de digitalisering, al een tijdje bezig is in de vermogensbeheersector.

Een overname van Econopolis door het management lijkt een logische piste. De vraag is of Noels en zijn team dat zelf kunnen financieren of dat ze nieuwe partners aan boord zullen halen.

Maar schaalvergroting is iets waar Noels al jaren resoluut weigert voor te plooien. ‘Ofwel kies je voor schaalvergroting, ofwel voor eigenheid. Het is een keuze die je maakt’, zei hij al herhaaldelijk. Hij schreef onlangs zijn kritiek op overmatige schaalvergroting neer in zijn boek 'Gigantisme'.

Ook zijn vertrek bij de beursvennootschap Petercam in 2009 kadert daar in zekere zin in. Hij koos toen voor kleinschaligheid, focus en ethiek ook centraal eerder dan voor de Brusselse financiële wereld. 'Ik moest deze stap  zetten om met mezelf in het reine te blijven', zei hij toen. 'Veel vermogensbeheerders trekken geen lessen uit wat fout gelopen is (de financiële crisis, red.) en grijpen terug naar de traditionele methodes. Daarbij is het belang van de klant vaak ondergeschikt aan het belang van de organisatie. Daarom starten wij met een kleine vennootschap, van een volledig leeg blad.'

Anderzijds loeren bij Econopolis steeds meer belangenconflicten om de hoek. Leysen was tot midden april bestuurder bij Bank Delen, de private bank van Ackermans & van Haaren, die ook aan vermogensbeheer doet. Urbain Vandeurzen doet van zijn kant - weliswaar op een andere schaal dan Econopolis - ook aan private equity met Smile Invest.

Vastgoed

Een overname van Econopolis door het management lijkt een logische piste. De vraag is of Noels en zijn team dat zelf kunnen financieren of dat ze nieuwe partners aan boord zullen halen. Een van de punten die nog uitgeklaard moeten worden, is wat moet gebeuren met het pakket van medeoprichter Geert Wellens.

Die is niet meer operationeel actief bij Econopolis. Na de scheiding tussen de vermogensbeheer- en de vastgoedactiviteiten bij Econopolis - op vraag van de toezichthouder FSMA - focust hij voortaan volledig op het het vastgoedfonds Triginta. Dat houdt zich bezig met de herbestemming van religieus vastgoed en ziekenhuizen.

Wellens leidt het fonds, dat 50 miljoen euro kapitaal ophaalde. Een deel van dat geld komt van hem zelf.  Mark Leysen en de Limburgse familie Vandersanden zijn aandeelhouders van Triginta en ook Urbain Vandeurzen investeerde in het fonds. Die participaties staan los van de belangen van de betrokkenen in Econopolis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud