Aantal klachten over bitcoinfraude in België maal 120

Net een jaar geleden werd in Slovenië het eerste bitcoinmonument ter wereld ingehuldigd. Intussen is die virtuele munt al met 57 procent in waarde gezakt. ©REUTERS

Ondanks de kelderende koers van de bitcoin en sensibiliseringscampagnes laten Belgische spaarders zich opvallend vaak vangen door fraude met virtuele munten.

Dat heeft er ook toe geleid dat het aantal klachten over die misleidende beleggingen de voorbije maanden fors de hoogte is ingegaan, leert een parlementair antwoord van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) op een vraag van senator en partijgenoot Lionel Bajart. 

Terwijl de Belgische financieeltoezichthouder FSMA in 2017 nog maar drie klachten ontving over louche beleggingen in virtuele munten, was dat aantal vorig jaar opgelopen tot 351. Die explosieve stijging is vooral te wijten aan het feit dat sinds begin vorig jaar steeds meer buitenlandse handelsplatformen hun pijlen op Belgische consumenten richten.

Valse beloftes

Via mails, sociale netwerken of andere kanalen bieden die spelers beleggingen in allerhande virtuele munten aan, waarbij extreem hoge rendementen van soms zelfs 8 procent per maand in het vooruitzicht worden gesteld. In de praktijk blijkt het om oplichters te gaan die beleggers laten investeren in onbestaande cryptomunten of om ingewikkelde piramidespelen.

De FSMA houdt al een tijd een lijst bij met verdachte websites die dit soort frauduleuze beleggingen aanbieden. Samen met de federale overheidsdienst Economie startte de waakhond vorig jaar ook een sensibiliseringscampagne met als motto: 'Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.'

Miljoenenverliezen

Volgens de FSMA hebben beleggers vorig jaar zo'n 4,5 miljoen euro verloren door deze vorm van oplichting. Maar de echte schade is waarschijnlijk een veelvoud daarvan, omdat slechts weinig consumenten klacht indienen of bereid zijn te zeggen hoeveel ze hebben verloren. Bovendien gaat de FSMA niet over alle schadegevallen. Oplichting via piramidespelen wordt bijvoorbeeld behandeld door de Economische Inspectie. 

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) schatte de totale jaarlijkse financiële schade door fraude met cryptomunten enkele maanden geleden op 130 miljoen euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect