ABN AMRO schrapt één op de zeven jobs

Het logo van ABN AMRO op de hoofdzetel in Amsterdam, die verkocht wordt. ©REUTERS

De Nederlandse grootbank ABN AMRO, voor ruim de helft in handen van de overheid, gaat de komende vier jaar 2.700 banen schrappen en wil ook fors snoeien in haar kantoornetwerk. In België voerde ABN AMRO dit jaar al een reorganisatie door.

De derde grootste bank van Nederland kondigde maandag in een 'virtuele' beleggersupdate een stevige sanering aan die is ingegeven door de steeds snellere digitalisering en de lage rente die de resultaten onder druk zet. ABN AMRO wil tegen 2024 voor 700 miljoen besparen, zodat de kosten niet boven een plafond van 4,7 miljard euro uitkomen.

Om die reden verdwijnt 15 procent van de bijna 18.000 jobs bij de bank in de komende jaren. De afslanking, die vooral de Nederlandse activiteiten treft, gebeurt zo veel mogelijk door wie vertrekt niet te vervangen. ABN AMRO budgetteert tot 2023 jaarlijks 150 miljoen euro herstructureringskosten.

Eerder deze zomer had ABN AMRO al aangekondigd dat het stevig het mes zou zetten in de zakenbankpoot. Die afdeling, die internationale grondstoffenhandel en scheepvaart financiert en ook grote overnames en beursgangen begeleidt, slaagde er door de marktomstandigheden steeds minder in haar winstdoelstellingen te behalen. ABN AMRO zegt zich nu nog meer te willen toespitsen op bankieren voor vermogende klanten en kleine en middelgrote ondernemingen.

2.700
jobverlies
ABN AMRO wil de komende vier jaar 15 procent van de bijna 18.000 banen schrappen, wat neerkomt op 2.700 jobs.

Dat zijn ook de disciplines waarmee ABN AMRO actief is in ons land. In België kondigde de bank eind vorig jaar al een herstructurering aan, waarbij een vijfde van de 340 jobs zou verdwijnen. Afgelopen zomer bereikte de bank daarover een akkoord met de vakbonden. Tegen 2022 worden in fases maximaal 70 banen geschrapt bij de Belgische afdeling.

Hoofdkantoor

ABN AMRO kondigde maandag nog andere besparingsmaatregelen aan. Zo gaat het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas in de etalage. De grootbank verkoopt het gebouw en zal een deel ervan opnieuw huren. De bank verwacht dat die transactie een boekhoudmeerwaarde oplevert.

Tegelijk zegt ABN AMRO zijn kantoornet nog verder te zullen afbouwen nu klanten een masse overschakelen op digitale bankdiensten.

Tegelijk zegt ABN AMRO zijn kantoornet nog verder te zullen afbouwen nu klanten massaal overschakelen op digitale bankdiensten. De bank kleeft geen cijfer op het aantal kantoren dat moet verdwijnen. ABN AMRO is niet de eerste Nederlandse grootbank die de voorbije maanden heeft aangekondigd verder te zullen snoeien in haar kantoornetwerk. Eerder hadden ook ING en Rabobank dat al gedaan.

Prudent

De Nederlandse grootbank bevestigde verder dat het nog altijd minstens de helft van de nettowinst als dividend aan de aandeelhouders wil uitkeren. Dat is wel na aftrek van het geld dat de bank opzij moet zetten om haar kapitaalbuffers aan te sterken. Tegelijk wil ABN AMRO eigen aandelen inkopen om de koers van het aandeel verder te ondersteunen.

Of beleggers volgend jaar als zo'n dividend uitgekeerd krijgen, valt nog te bezien. Als gevolg van de coronacrisis heeft de Europese Centrale Bank afgelopen lente aan banken en verzekeraars gevraagd hun dividendbetaling uit te stellen. De belangrijkste Europese bankentoezichthouder zal pas later in december beslissen of banken hun dividendbetalingen al dan niet kunnen hervatten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud