ABN AMRO schrapt een op vijf banen in België

©ANP

De Nederlandse bank ABN AMRO wil de komende drie jaar 50 tot 65 jobs schrappen in ons land. Na de overname van de Belgische privatebankingtak van Société Générale wil de groep ‘functies ontdubbelen’.

Amper een week nadat de verzekeraar Allianz België heeft aangekondigd banen te schrappen, haalt opnieuw een belangrijke financiële groep de hakbijl boven in ons land. De Nederlandse bank ABN AMRO wil het de komende drie jaar met 50 tot 65 banen minder doen in België. Daarmee ziet tot 20 procent van de 340 werknemers bij de private bank zijn job bedreigd.

ABN AMRO, dat nog steeds voor meer dan de helft in handen is van de Nederlandse overheid, maakte zijn reorganisatieplannen eerder deze maand bekend op een bijzondere ondernemingsraad.

Waarnemers zien de aankondiging als de voorbode van een nieuw rondje snoeien in de Belgische banksector.

Hoe ABN AMRO de herstructurering wil doorvoeren, is voorlopig nog niet duidelijk. De directie en de bonden zitten in de eerste fase van de informatieronde die werd opgestart in het kader van de wet-Renault.

De reorganisatie is een gevolg van de recente overname van de Belgische privatebankingtak Société Générale. Door vorig jaar de hand te leggen op die activiteiten van de Franse bankreus groeide ABN AMRO in ons land uit tot een van de grote spelers in financiële diensten voor vermogende klanten.

Overlap

‘Maar we zagen dat veel overlap bestond tussen de twee groepen,’ zegt Solange Rouschop, het hoofd van de privatebankingtak in België. ‘Zowel in het kantoornetwerk van beide instellingen als in de ondersteunende diensten zijn veel synergieën mogelijk. Met deze ingreep willen we een aantal functies in de groep ontdubbelen. Dat gaat gebeuren via een collectief ontslag. Al houden we in ons plan ook rekening met banen die via natuurlijk verloop verdwijnen.’

20%
bedreigde jobs
Tot 20 procent van de 340 werknemers bij de private bank ziet zijn job bedreigd.

Ruim twee jaar geleden, nog voor Société Générale werd overgenomen, had ABN AMRO ook al een stevige sanering doorgevoerd die vooral een impact had op de privatebankingafdeling van de groep. Daarbij liet de bank iets minder dan zestig mensen gaan.

‘Die reorganisatie was toen nodig om beter te kunnen inspelen op de snellere digitalisering in de sector en om ons aan te passen aan de marktomstandigheden’, zegt Rouschop. ‘Dat blijven belangrijke uitdagingen voor ons, maar ze zijn dus niet de reden waarom we nu hervormen. Er verandert ook niets aan onze strategie. We willen als bank blijven groeien in België en Noordwest-Europa. Daar blijven we ook in investeren.’

De kans is groot dat de reorganisatie bij ABN AMRO de voorbode is van een nieuw rondje snoeien in de Belgische banksector. Nadat eerder dit jaar onder meer KBC en BNP Paribas Fortis al een forse herstructurering hadden aangekondigd, wordt nu vooral gekeken naar Crelan. Toen die groep eind oktober de hand kon leggen op AXA Bank België gaf topman Philippe Voisin te kennen dat het aantal kantoren en personeelsleden zeker wordt gerationaliseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud