Ackermans & van Haaren verhoogt dividend na sterke tweede jaarhelft

Jan Suykens, de topman van Ackermans & van Haaren, had deze zomer al een herstel van de resultaten voorspeld. ©Tim Dirven

Nadat de groep boven onder andere CFE, Sipef en Bank J. Van Breda een flink deel van de coronakater heeft kunnen wegspoelen in de tweede helft van 2020, stelt Ackermans & van Haaren een hoger dividend in het vooruitzicht.

Niet dat de coronacrisis geen sporen heeft nagelaten in de cijfers van de Antwerpse investeringsmaatschappij. Over heel 2020 zag Ackermans & van Haaren zijn nettowinst met ruim 40 procent slinken tot 229,8 miljoen euro.

Maar die flinke winstdaling is grotendeels toe te schrijven aan de belabberde eerste jaarhelft, toen Ackermans & van Haaren de nettowinst zag halveren als gevolg van de coronacrisis.

230 miljoen
nettowinst
Ackermans & van Haaren boekte in 2020 een nettowinst van 229,8 miljoen euro, ruim 40 procent minder dan een jaar eerder.

Bij de publicatie van die halfjaarcijfers had topman Jan Suykens al aangegeven dat de bedrijven waarin de groep participeert het intrinsiek goed deden en dat zich een herstel aandiende in de tweede helft van het jaar.

Dat blijkt nu ook uit de jaarcijfers die Ackermans & van Haaren vrijdag presenteerde. In de eerste helft van 2020 was de nettowinst gehalveerd tot 56 miljoen euro. In de laatste zes maanden wist de groep een nettowinst te boeken van 173,5 miljoen euro. Daarmee doet de investeringsmaatschappij het zelfs iets beter dan analisten hadden verwacht. Het dividend gaat licht hoger naar bruto 2,35 euro.

Baggerblues grotendeels verwerkt

De baggerdochter DEME droeg 2,5 keer minder bij tot het resultaat dan een jaar eerder, uiteraard omdat veel werven lange tijd stillagen als gevolg van de pandemie. Tegelijk zadelde een ongeval met de hijskraan Orion de baggeraar met extra kosten op. Ackermans & van Haaren schat dat die tegenvallers de groep zo'n 100 miljoen euro aan bedrijfswinst hebben gekost.

AvH-cijfers in een notendop

Nettowinst groep: 229,8 miljoen euro (-41%)

  • Marine Engineering & Contracting (onder andere DEME, CFE): 46,7 miljoen euro (-49%)
  • Private Banking (Delen, Bank van Breda): 141,3 miljoen euro (+11%)
  • Vastgoed en rusthuizen: 32,7 miljoen euro (-34,9%)
  • Energy & Resources (onder andere Sipef): 6,8 miljoen euro (verlies van 1,5 miljoen in 2019)
  • Growth (onder andere Mediahuis): 12,7 miljoen (-27,9%)

Daar staat tegenover dat het orderboek van DEME vorig jaar wel met zo'n 20 procent is gestegen. Ackermans & van Haaren verwacht dat de coronacrisis over de eerste maanden van dit jaar nog zal wegen op DEME, maar dat kloeke orderboek sterkt de groep wel in haar overtuiging dat de omzet en nettowinst in 2021 uiteindelijk hoger zullen liggen dan vorig jaar.

Bankenpoot als sterkhouder

Maar de opvallendste sterkhouder van de investeringsmaatschappij blijft toch de financiële tak, waartoe Bank J. van Breda en de vermogensbeheerder Bank Delen behoren. Dankzij een sterke instroom van klantentegoeden wisten beide banken vorig jaar een recordresultaat neer te zetten, waardoor die financiële poot in het coronajaar 2020 alsnog een bijna 10 procent hogere winst van 141,3 miljoen euro kon boeken.

Bank J. van Breda, dat zich voornamelijk toelegt op zelfstandigen en vrije beroepen, zette vorige jaar wel 4,5 miljoen euro opzij om eventuele verliezen op niet of laat terugbetaalde kredieten op te vangen. Maar tot dusver werden geen grote verliezen geboekt op kredietdossiers, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud