Advertentie
Advertentie

ACW heeft miljoenen te goed van Arco

De hoofdzetel van het vroegere ACW, nu Beweging.net, in Schaarbeek. ©BELGA

De gevallen Dexia-grootaandeelhouder Arco staat voor 45 miljoen euro in het krijt bij Beweging.net, het vroegere ACW, en een reeks partijen die aanleunen bij de christelijke werknemersorganisatie. Dat maakt de kans dat er nog iets overblijft voor de coöperanten weer een stukje kleiner, terwijl zij al heel wat meer verloren dan het ACW.

Arco, de vroegere financiële arm van Beweging.net, is door de val van Dexia grotendeels in vereffening. Dat treft vooral de ruim 700.000 particuliere coöperanten die nog meer dan 1 miljard euro te goed hebben van Arco. Maar het blijft de vraag of ze ooit iets van hun geld gaan terugzien. Want de staatswaarborg voor hun inbreng staat serieus ter discussie. En het geld uit de vereffening vloeit in eerste instantie naar de bancaire schuldeisers, de gewezen Dexia Bank België (nu Belfius), op kop.

Nu blijkt dat ook Beweging.net en zo’n 15 organisaties die erbij aanleunen zoals de christelijke vakbond en de CM tot de schuldeisers behoren. Zij schoven het belangrijkste Arco-onderdeel Arcopar in 2008 45,4 miljoen euro toe ter financiering van de eerste redding van Dexia. Die lening bleef jaren onder de radar en is nog niet terugbetaald, zeggen diverse bronnen. De vereffenaars van Arco bevestigden op de jongste, niet publieke algemene vergadering van Arcopar dat de lening nog openstaat.

In principe moet de lening worden afgelost voor er eventueel sprake kan zijn van een terugbetaling aan de coöperanten. Nochtans leren berekeningen van het juridisch advieskantoor Deminor, dat namens een groep coöperanten optreedt in het Arco-dossier, dat het ACW minder investeerde in zijn financiële tak dan de coöperanten maar er beduidend meer kon uithalen: netto bedraagt de 'winst' ruim 200 miljoen euro.

Naast het vroegere ACW hebben ook Belfius en de Belgische staat voorrang op de coöperanten: paradoxaal genoeg zijn dat de partijen die volgens Deminor de misleiding van de coöperanten veroorzaakten of ertoe bijdroegen. De lening van 45 miljoen euro dreigt ook de zoektocht naar een alternatieve oplossing voor de coöperanten te bemoeilijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud