Ageas gaat alsnog dividend uitkeren

©saskia vanderstichele

Na een verrassende eerste jaarhelft, waarin de verzekeraar het gros van de lockdownblues van zich afschudde, belooft Ageas dit jaar nog een dividend uit te keren. Opvallend, want de groep boven de verzekeraar AG Insurance gaat zo in tegen de aanbevelingen van de toezichthouders.

Bij de publicatie van zijn jaarcijfers, in februari, had Ageas zijn aandeelhouders beloofd een brutodividend van 2,65 euro per aandeel uit te keren. Maar corona stuurde die plannen in de war. De Europese verzekeringswaakhond EIOPA en de Belgische Nationale Bank drongen er bij de Europese verzekeraars op aan hun cash op zak te houden zolang de crisis duurde.

Ageas gaf toen maar gedeeltelijk gehoor aan die oproep. Het stelde zijn dividend gedeeltelijk uit, maar keerde wel al een interimcoupon van 0,27 euro per aandeel uit.

Nu strijkt de groep de toezichthouders voor de tweede keer tegen de haren in. Nog maar een week nadat de Belgische Nationale Bank banken en verzekeraars heeft aanbevolen dit jaar geen dividenden meer uit te keren, zegt Ageas dat wel te zullen doen. Nog dit jaar wil de groep het resterende dividend van bruto 2,38 euro per aandeel uitkeren.

2,38
resterend dividend
Ageas zegt nog dit jaar een resternd dividend van bruto 2,38 euro per aandeel te willen uitkeren.

Ageas beloofde ook dat het voor 150 miljoen euro eigen aandelen wil opkopen om de koers te ondersteunen. Maar voor de timing van dat nieuwe inkoopprogramma zal de verzekeraar wel wachten op groen licht van de toezichthouders.

Voldoende vertrouwen

'Alle begrip voor de voorzichtige houding van de toezichthouders', licht topman Bart De Smet de dividendbeslissing toe. 'Maar we hebben de voorbije maanden onze positie grondig bekeken en intern ook meerdere stresstests uitgevoerd om na te gaan hoe we deze crisis kunnen doorstaan. We hebben voldoende cash en onze solvabiliteitspositie is sterk genoeg. Dat geeft ons voldoende vertrouwen om de dividendbelofte die we begin dit jaar deden waar te maken. 'De meeste grote verzekeraars hebben intussen ook al een flink deel uitbetaald van de dividenden die ze hadden voorzien.'

Niet alleen Ageas hernieuwt zijn dividendbelofte. Ook dochter AG Insurance gaat het nodige doen om zijn voorziene dividend uit te keren, zegt De Smet. Dat is ook goed nieuws voor BNP Paribas Fortis, want de bank heeft een kwart van AG Insurance in handen en krijgt zo zicht op iets meer dan 142 miljoen euro aan dividendinkomsten.

Sterke eerstejaarhelft

Ageas blaakt van zelfvertrouwen na een verrassend sterke eerste jaarhelft. In de eerste zes maanden van het jaar boekte Ageas een nettowinst van 791 miljoen euro. En derde meer dan vorig jaar en ook meer dan wat analisten hadden verwacht. Dat cijfer werd weliswaar opgesmukt door een eenmalige meevaller uit de verkoop van pakket obligaties uit Ageas' Fortis-verleden.

Maar ook operationeel deed de groep het uitstekend. Door de turbulentie op de financiële markten daalde de nettowinst bij de tak Levensverzekeringen weliswaar met 36 procent naar 310 miljoen. Maar cijfer lag nog 80 miljoen euro boven wat analisten voorspelden.

791miljoen
halfjaarcijfers
In de eerste zes maanden van het jaar steeg Ageas' nettowinst met ruim een derde naar 791 miljoen euro.

De schadetak zag de nettowinst in de eerste jaarhelft met 56 miljoen opveren naar 181 miljoen euro. Met dank aan de lockdown, vreemd genoeg: omdat zich in die periode minder mensen op de weg begaven, waren er ook minder ongevallen.

Vooruitzichten verhoogd

De degelijke jaarcijfers, die ook worden gekleurd door een opvallend snel herstel van de Chinese activiteiten, geven Ageas ook voldoende vertrouwen om zijn vooruitzichten te verhogen. In mei, bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers, waarschuwde de verzekeraar nog dat de jaarresultaten door de coronacrisis lager dan verwacht zouden uitvallen.

Nu zegt topman De Smet er alle vertrouwen in te hebben dat Ageas dit jaar een resultaat kan verwezenlijken dat dicht bij de oorspronkelijke prognoses ligt. Voor de coronacrisis losbarstte, mikte de verzekeraar op een onderliggend resultaat tussen 850 en de 900 miljoen euro.

Nieuwe Fortis-zaak

Momenteel is Ageas ook volop bezig met het afhandelen van de enorme schikking van 1,3 miljard euro die de groep bereikte met 290.000 gedupeerde beleggers in voorganger Fortis. De 228.000 gedupeerden die zich het eerst hadden aangemeld kregen al een groot deel van de geplande compensatie, goed voor 781 miljoen euro. Het saldo wordt nog dit jaar verdeeld onder de overige gedupeerden, maar De Smet verwacht dat de eerste aanmelders ook nog een tweede schijf zullen ontvangen.

De gedupeerde beleggers die twee jaar terug als eersten hun dossiers indienden ontvingen al 70 procent van de schadevergoeding die Ageas eerder in het vooruitzicht had gesteld. Zij zullen allicht dit jaar nog een tweede bedrag uitbetaald krijgen, geeft De Smet mee.

Hoewel Ageas het gros van het Fortis-puin heeft geruimd kan de verzekeraar toch niet helemaal een punt zetten achter die historie. Integendeel: een dikke twee weken geleden blijkt de Nederlandse beleggersonderneming Cebulon een procedure tegen Ageas te zijn begonnen rond misleidende communicatie in de Fortis-periode. Begin september vindt een eerste inleidende zitting plaats in de rechtbank van Utrecht.

Ageas moet nieuwe voorzitter zoeken

Bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers laat Ageas weten dat Jozef De Mey in oktober stopt als voorzitter van de verzekeraar. Dat is iets vroeger dan gepland. Het mandaat van De Mey, die er een carrière van 30 jaar heeft op zitten bij Ageas en diens voorganger Fortis, liep normaal pas in mei volgend jaar ten einde.
De vroegere exit van De Mey - een persoonlijke beslissing, zegt de Gentenaar - betekent wel dat Ageas op zoek moet naar een nieuwe voorzitter. Het proces voor een vlotte overgang aan het hoofd van de raad van bestuur is volop aan de gang, zegt Ageas. De groep zal te gepasten tijde communiceren over een geschikte kandidaat om De Mey op te volgen, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud