Ageas haalt 750 miljoen euro op

Ageas wordt geleid door Bart De Smet. ©Thierry du Bois

De uitgifte van achtergestelde schuldeffecten dient om de oude kapitaalinstrumenten FRESH terug te kopen.

Verzekeringsconcern Ageas heeft dinsdag met succes achtergestelde schuldeffecten uitgegeven voor een bedrag van 750 miljoen euro. Dat meldt de groep na de sluiting van de beurs in een persbericht. 'De uitgifte kende een ruime belangstelling en werd meer dan vijf keer overingeschreven', aldus Ageas.

Voluit gaat het om 'Perpetual Subordinated Fixed Rate Resettable Temporary Write-Down Restricted Tier 1 Notes'. Die zullen worden uitgegeven in coupures van 200.000 euro met een vaste couponrente van 3,875 procent, jaarlijks betaalbaar met reset in juni 2030 en daarna om de 5 jaar.

De effecten hebben geen geplande vervaldatum en kunnen, behalve in bepaalde beperkte omstandigheden, niet worden terugbetaald door Ageas vóór de periode van zes maanden voorafgaand aan juni 2030.

Algemene bedrijfsdoeleinden

De netto-opbrengsten van de uitgifte zullen worden gebruikt 'voor algemene bedrijfsdoeleinden en om de solvabiliteit van de groep en haar operationele dochterondernemingen te versterken, waaronder ook het vervangen van gereglementeerd kapitaal', aldus het persbericht.

Toch lijkt er een rechtstreeks verband te zijn met de eerder aangekondigde operatie om de oude FRESH-schuldinstrumenten uit het Fortis-verleden op te kopen. Ageas meldde dinsdagochtend dat een meerderheid van 65,4 procent van de totale hoofdsom van de FRESH'en instemt met het bod van Ageas op de effecten.

Daarom zet Ageas door met het bod. 'Door het succes van het verzoek tot toestemming voorziet Ageas om een nieuw Restricted Tier 1-achtergesteld instrument uit te geven', heette het dinsdagochtend. Dat lijkt dus al gebeurd te zijn.

Modernisering

CEO Bart De Smet van Ageas had het dinsdagochtend over een modernisering van de kapitaalstructuur van Ageas, een nieuwe belangrijke stap in de verbetering van de financiële flexibiliteit en een 'unieke kans' voor de FRESH-bezitters om uit te stappen uit een laag renderend instrument uit het verleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud