Ageas laat verleden achter zich

Bart De Smet, de CEO van Ageas (foto: Dieter Telemans).

Nadat dat donderdag al in Utrecht gebeurd was, heeft vrijdag ook de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van verzekeringsreus Ageas in Brussel het licht op groen gezet voor het opgeven van de 22 jaar oude binationale structuur van de groep. De aandeelhouders stemden ook in met de omgekeerde aandelensplitsing die met de fusie van Ageas België en Nederland gepaard gaat. Beide operaties treden op 7 augustus in werking.

Ageas maakte de plannen voor de dubbele ingreep in het voorjaar bekend. Het opgeven van de binationale structuur, die in 1990 aan de basis lag van het ontstaan van Fortis, is ingegeven door de vaststelling dat de complexe juridische structuur met twee moederholdings niet langer aangepast was aan de huidige noden van de groep. Zo heeft Ageas na zijn opdeling in 2008 geen verzekeringsactiviteiten meer in Nederland.

De omgekeerde aandelensplitsing - 1 nieuw aandelen voor 10 oude en 1 voor 20 bij de VVPR-strips - maakt dat het aantal aandelen gedeeld wordt door tien en dat de koers maal tien gaat. Tegen de huidige koers van zowat 1,50 euro betekent dat dat het aandeel vanaf 7 augustus noteert tegen 15 euro. Die koers past volgens Ageas beter bij een groep van haar omvang.

Zowel de fusie als de splitsing haalden het vrijdag in Brussel met 99,99 procent van de uitgebrachte stemmen, waar een minimum van 75 procent vereist was. Op de vergadering was 28,6 procent van het kapitaal vertegenwoordigd. De opschortende voorwaarden kunnen de dubbele operatie niet meer tegenhouden.

Applaus

De buitengewone algemene vergadering in Brussel, bijgewoond door een 90-tal aandeelhouders, duurde slechts anderhalf uur. Er waren amper vragen. Eén aandeelhouder bracht een weinig animo in de zaal door nog eens uit te halen naar de overname in 2007 van ABN AMRO door Ageas-voorganger Fortis die de groep uiteindelijk in 2008 deed omvallen. 'Het aandeel is minder dan een tiende waarde van het verleden. U zegt dat u Ageas wil beschermen. U zou dat beter doen door de aandeelhouders te beschermen. Dit is allemaal een beetje frustrerend', sneerde de aandeelhouder, wat hem een bescheiden applaus opleverde bij het overwegend bejaarde publiek.

De belangenorganisaties Deminor en VEB pleitten namens partner Charles Demoulin van Deminor voor het behoud van het Nederlandse systeem van uitgebreide notulering van vergaderingen, ook nu de Nederlandse moederholding gaat samensmelten met de Belgische en ophoudt te bestaan. Ageas zal het voorstel in overweging nemen.

Dading

Het is de tweede belangrijke gebeurtenis bij Ageas in evenveel dagen. Donderdag meldde de groep een dading met de Nederlandse overheid en de staatsbank ABN AMRO rond alle geschillen uit het verleden. Dat levert het vroegere Fortis 400 miljoen euro op. Dat geld doet de cashpositie van Ageas stijgen tot 1,5 miljard euro.

CEO Bart De Smet zei vrijdag dat dat geld zoals in het verleden zal worden gebruikt voor drie mogelijke doelstellingen: voor de basisactiviteit, het vergoeden van de aandeelhouders en het afbouwen van de schulden. 'Maar we beseffen dat het volatiele tijden zijn. We zullen er zeker niet onverantwoord mee omspringen.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud