Ageas onderuit na slechter dan verwacht kwartaal

Bart De Smet, de CEO van Ageas.

De verzekeraar Ageas heeft vorig jaar 979 miljoen euro winst geboekt, een stijging met 21 procent. Maar met een zwakker vierde kwartaal blijft de groep onder de verwachtingen.

Ageas  komt met zijn 'beste jaarresultaten ooit'. De verzekeringsreus die een decennium geleden ontstond uit de as van Fortis heeft bijna 1 miljard euro nettowinst geboekt en trekt zijn dividend met 20 procent op naar 2,65 euro per aandeel.

Maar de verzekeraar kan de hooggespannen verwachtingen net niet inlossen. Na drie ijzersterke kwartalen had Ageas 877 miljoen euro nettowinst in de boeken. Daarmee was de jaardoelstelling van 800 tot 900 miljoen euro eind september binnen. CEO Bart De Smet ging ervan uit dat er zonder grote onrust op de markten 1 miljard euro winst zou zijn over het volledige boekjaar. De gemiddelde analistenverwachting lag op 1,014 miljard euro nettowinst.

Brits

Dat werd echter niet gehaald. In het vierde kwartaal werd de winst van de Britse divisie gedecimeerd door hogere schadeclaims in de Britse autoverzekeringsmarkt en grote schadegevallen.

'Net als in andere landen lopen de facturen voor herstellingen op, omdat meer technologie in de wagens ingebouwd is. Maar in het Verenigd Koninkrijk worden de wisselstukken duurder door de brexit', zegt De Smet. 'We hadden in 2019 ook enkele zeer zware schadegevallen met lichamelijke schade van meerdere miljoenen euro's.'

In continentaal Europa werd het resultaat gedrukt door de verkoop van de Luxemburgse levensverzekeringsactiviteiten eind 2018. 

Daarnaast was er ook een negatieve impact van 106 miljoen euro van de RPN - een complexe erfenis gelinkt aan financiële instrumenten uit het Fortis-verleden die elk kwartaal de cijfers van Ageas kan verstoren. Op 30 september 2019 leverde die RPN een positieve bijdrage van 106 miljoen euro. 

Beleggers zijn niet tevreden en sturen het aandeel bij opening ruim 4 procent lager. 

AG Insurance

De Belgische en Aziatische divisies leverden wel een sterke winstbijdrage op. 'In België heeft AG Insurance zoals altijd gepresteerd volgens de verwachtingen. De winst gaat iets omhoog en de premies stegen met 9 procent voor levensverzekeringen en 4 procent bij schadeverzekeringen', zegt De Smet.

De directe impact van de verzekeringsclaims wegens het coronavirus zal beperkt zijn.
Bart De Smet
CEO Ageas

In Azië kregen de cijfers vleugels dankzij het herstel van de Chinese beurs begin 2019. 'Maar ook zonder dat element was er een winstgroei van 10 procent', zegt De Smet. Hij wijst op de sterke prestatie van de landen waar Ageas 2,5 jaar geleden activiteiten opstartte. 'In Vietnam zijn we sneller dan verwacht break-even. En de Filipijnen komen al redelijk dicht bij dat punt.'

 

De Smet verwacht dat de 'directe impact van de verzekeringsclaims wegens het coronavirus beperkt zal zijn'. Hij zegt wel dat de indirecte impact van de economische vertraging en de volatiliteit op de financiële markten de resultaten van de Aziatische divisie kunnen beïnvloeden.    

Fortis-schikking

Ageas is volop bezig met de afhandeling van de gigantische schikking voor gedupeerden van zijn voorganger Fortis. In totaal is 702 miljoen euro uitbetaald. Van de bijna 290.000 gedupeerden die zich aanmelden, kregen 209.000 een gedeeltelijke compensatie. Ageas wil de totale schikking, waarvoor 1,3 miljard euro is opzijgezet, dit jaar afronden.

Het Fortis-verleden wordt stilaan afgeschud en de groep zet solide cijfers neer. Daardoor kreeg Ageas betere ratings en kon het vorig jaar aan 'ongezien lage rentes' schuld uitgeven. 'We hebben een sterke structuur waarbij de dividenden van de filialen in België, het VK, Portugal, China, Maleisië en Thailand volstaan om het dividend van de groep te betalen en de kosten van de groepsstructuur te dragen. Ook hebben we al negen keer een aandeleninkoopprogramma kunnen doen’, zegt De Smet.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud