Ageas rekent op meevaller van 306 miljoen na terugkoopactie

Bart De Smet, de CEO van Ageas. ©Dieter Telemans

De terugkoopoperatie die Ageas recent organiseerde rond een pakket obligaties uit zijn Fortis verleden, zal in het eerste kwartaal een positieve impact van 306 miljoen euro hebben op de groep. Al telt dat bedrag wel niet mee voor het toekomstige dividend, zegt de verzekeraar.

Ageas lanceerde eind vorig jaar een bod op zijn zogenaamde FRESH-effecten, een soort eeuwigdurende obligaties die de groep nog meesleurde uit haar Fortis-verleden. Ageas wilde die effecten terugkopen omdat ze op termijn niet meer meetellen bij de kapitaalbuffer van de verzekeraar. 

Ageas bood de investeerders 56 procent van de nominale waarde van de effecten, en wie voor 2 december toestemde kreeg 3 procent extra. Vorige week gaf Ageas al mee dat uiteindelijk 65,5 procent van de uitstaande aandelen werd aangeboden. De verzekeraar legde daarvoor een half miljard euro op tafel.

Boekhoudkundig

Nu geeft de groep in een update mee dat het bod een winst van 306 miljoen euro in het eerste kwartaal zal boeken nu de uitstaande schulden verder werden afgebouwd en de renteswaps die eraan vastgelinkt waren werden afgewikkeld. Ageas benadrukt wel dat dit een boekhoudkundige operatie is. Het gaat dus niet om 306 miljoen euro cash die in aanmerking kan komen om als extra dividend uitgekeerd te worden. 

Ageas heeft ook voldoende middelen om de operatie af te ronden. Begin december haalde de groep ook 750 miljoen euro op via obligaties. Na aftrek van de 513 miljoen euro die de terugkoopoperatie voor de FRESHES heeft gekost, zorgt dat ervoor dat Ageas' cashpositie groeit met 237 miljoen euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud