Ageas schudt oude Fortis-claim van zich af

©BELGA

De verzekeraar heeft voor het Brusselse hof van beroep de zaak gewonnen tegen beleggers die in 2007 Fortis-obligaties kochten en zich niet correct behandeld voelden bij de val van de bank in 2008.

Het Brusselse hof van beroep heeft Ageas   vrijdag gelijk gegeven in een conflict met drie grote beleggers, die meenden dat ze recht hadden op een schadevergoeding van minstens 350 miljoen euro.

De zaak gaat terug naar 2007, toen Fortis het Nederlandse ABN AMRO overnam. Om die overname te financieren gaf het een complexe obligatielening van 2 miljard euro uit. Het ging om 'Mandatory Convertible Securities', obligaties zonder onderpand met een coupon van 8,75 procent, die converteerbaar waren in Fortis-aandelen.

De investeerders in die MCS-obligaties zagen hun belegging verwateren, toen Fortis in september 2008 slagzij maakte en de voormalige bank-verzekeraar werd opgesplitst. Een van de groepen die uit daaruit ontstond, is de Belgische verzekeraar Ageas.

De MCS-obligaties werden eind 2010 - en tegen maar 10 procent van de emissieprijs - omgezet in aandelen Ageas. Maar dat schoot de beleggers in het verkeerde keelgat. Ze trokken naar de rechtbank van koophandel van Brussel om de omzetting te vernietigen of als alternatief een voorlopige schadevergoeding te krijgen.

De rechtbank wees hun eis evenwel af. Ageas en ABN AMRO ontsnapten zo aan een schadeclaim van 1,75 miljard euro.

Maar de drie gingen in beroep. Als ze dat hadden gewonnen, kregen ze uitzicht op een voorlopige schadevergoeding van 350 miljoen euro én op de coupon van 8,75 procent. Nu blijkt dat de drie grote beleggers opnieuw in het zand hebben gebeten.

Ageas zegt in een reactie de uitspraak te beschouwen 'als een nieuwe positieve stap naar de oplossing van de geschillen uit het verleden. Daardoor kan het bedrijf zich concentreren op zijn verzekeringsactiviteiten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud