Ageas stelt dividend grotendeels uit

Ageas-topman Bart De Smet.

De Belgische verzekeraar Ageas gaat niet helemaal in op de vraag van de Nationale Bank om al zijn cash op zak te houden en stelt op korte termijn al een interim-dividend van 0,27 euro per aandeel in het vooruitzicht.

Ageas blijft ook eigen aandelen inkopen, hoewel de toezichthouder dat liever anders ziet.

Bij de bekendmaking van zijn jaarcijfers in februari had Ageas , de groep boven de Belgische verzekeraar AG Insurance, nog aangekondigd dat het een een brutodividend van 2,65 euro per aandeel zou uitkeren. Daarmee zou in totaal de helft van de jaarwinst - ongeveer 490 miljoen euro - naar de aandeelhouders vloeien.

Maar de coronacrisis brengt daar verandering in. Zowel de Europese verzekeringswaakhond EIOPA als de Nationale Bank van België dringen er bij verzekeraars op aan dat ze de vinger op de knip houden zolang de crisis aanhoudt. Omdat vandaag niemand exact kan zeggen wat de economische impact van de pandemie op langere termijn zal zijn, is het beter over voldoende buffers te beschikken om eventuele nieuwe schokken op te vangen, is de redenering.

Nadat andere grote verzekeraars al gehoor hadden gegeven aan de oproep van de toezichthouders laat nu ook Ageas weten dat het zijn dividendbeleid bijstuurt. De groep blijft wel vast van plan om zijn aandeelhouders een brutodividend van 2,65 euro per aandeel uit te betalen. Maar die aandeelhouders zullen dat geld wellicht op een ander tijdstip ontvangen dan aanvankelijk was gepland.

Twee vergaderingen

Ageas zal op zijn algemene vergadering van 20 mei voorstellen om al een interim-dividend van 0,27 euro per aandeel uit te keren. In oktober moet dan een nieuwe algemene vergadering volgen waar een ander tussentijds dividend van 2,38 euro per aandeel voorgesteld wordt.

Ageas gaat dus maar deels in op de vraag van de Nationale Bank om zijn dividend op te schorten. Dat heeft een technische reden, zegt de verzekeraar in een persbericht. Een interim-dividend van 0,27 euro per aandeel uitbetalen is volgens Ageas noodzakelijk om te vermijden dat vergoedingen aan de houders van achtergestelde schuldeffecten onder de vorm van aandelen zouden moeten gebeuren. Daardoor zouden aandeelhouders hun belang in het kapitaal verwaterd dreigen te zien. 

Maar duidelijk is wel dat Ageas met tegenzin gevolg geeft aan de aanbevelingen van de toezichthouders. Die vroegen de voorbije dagen ook dat verzekeraars geen eigen aandelen zouden inkopen zolang de crisis aanhoudt. Maar dat doet Ageas niet. De groep had al eerder aangekondigd dat het voor 200 miljoen eigen aandelen zou inkopen, en benadrukt dat dat programma vooralsnog blijft lopen. Vandaag heeft Ageas al voor 137 miljoen euro eigen aandelen ingekocht om de koers te ondersteunen.

AG Insurance

Of de beslissing van Ageas ook betekent dat dochter AG Insurance geen dividend zal uitkeren, is niet duidelijk. In een reactie geeft AG Insurance mee dat het momenteel de aanbevelingen van de Nationale Bank aan het evalueren is. Geen dividend uitkeren zou niet alleen gevolgen hebben voor moederbedrijf Ageas, maar ook voor BNP Paribas Fortis. De bank, die vorige week zelf onder publieke druk besloot geen dividend uit te keren aan haar Parijse moedergroep, heeft immers 25 procent van AG Insurance in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud