Ageas strijdt met Zwitser om Spaanse zege

De Spaanse verzekeraar Caser is een van de grote sponsors van de Vuelta, de Ronde van Spanje. ©Getty Images

Enkel Ageas en de Zwitserse sectorgenoot Helvetia strijden nog om de Spaanse verzekeraar Caser. Volgens Spaanse media zou de finish in deze verwarrende race nog dit jaar bereikt worden.

De strijd om de Spaanse schadeverzekeraar Caser Seguros gaat de laatste fase in. Vorige week mochten een aantal geselecteerde kandidaten een bindend bod indienen. Volgens berichten in de Spaanse media zouden enkel nog de Belgische groep Ageas, de moeder van AG Insurance, en de Zwitserse rivaal Helvetia overblijven. Caser zou gewaardeerd worden op meer dan 1 miljard euro en mogelijk meer dan 1,2 miljard euro.

Andere geïnteresseerden zijn eerder afgevallen. De Nederlandse verzekeraar NN, die tot op het einde meedeed, zou geen bod hebben ingediend. Financiële partijen die eerder interesse toonden, werden dan weer geweerd door Caser. Die wil geen nieuwe aandeelhouder die mogelijk al na enkele jaren wil cashen. Het zoekt een partner voor een langetermijnrelatie.

Het versnipperde aandeelhouderschap van Caser maakt het verkoopproces niet gemakkelijk. Het bedrijf is in handen van een tiental Spaanse banken die alle afstammen van de Spaanse spaarkassen, de caja’s. Een deel van die banken verdeelt via zijn kantoren de verzekeringen van Caser. Zij sturen aan op een partner die hen de komende jaren goede verzekeringsproducten kan aanbieden en willen aandeelhouder blijven. Daarom heeft Ageas, dat vertrouwd is met samenwerken met lokale partners en met distributie via banken, goede troeven.

Snelle deal

Andere banken kan de toekomst van Caser minder schelen. Bankia, Caixabank en Abanca, samen goed voor 36,4 procent van Caser, hebben andere verzekeringspartners en willen een zo hoog mogelijke prijs voor hun aandelen. Om de meerwaarde van de verkoop nog dit jaar te kunnen boeken, sturen ze aan op een snelle deal.

60 %
meerderheidsbelang
Nog dit jaar zou een meerderheidsbelang van 60 procent in de Spaanse verzekeraar Caser verkocht worden.

Een andere historische partner, de Franse verzekeraar Covea, zou na wat twijfelen zijn pakket van 20 procent eveneens te koop aanbieden. Dat maakt dat een belang van bijna 60 procent te koop komt in Caser, een groep die vorig jaar 87 miljoen euro nettowinst boekte op 1,5 miljard euro premie-inkomsten.

Enkele andere aandeelhouders zouden een deel van hun belang willen verkopen, bijvoorbeeld om onder de drempel van 10 procent te duiken.

Dat twee aandeelhouders, Unicaja en Liberbank, aan een fusie werkten, bemoeilijkte de deal. De verkoop werd midden dit jaar afgeblazen, maar vorige maand hebben de aandeelhouders van die banken opgeroepen de gesprekken weer aan te vatten. Bovendien cirkelen andere banken rond Liberbank.

Misschien duikt alsnog een andere gegadigde op. De Spaanse verzekeraar Santalucia zou geen bindend bod hebben ingediend op de deadline van 3 december. Maar de specialist in overlijdensverzekeringen zou in de coulissen nog wel aansturen op een overname van Caser, klinkt het in de Spaanse media.

Als Ageas de overnamestrijd wint, keert het terug naar Spanje, een markt die de Belgische groep op het einde van het Fortis-tijdperk had verlaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud